ARAD. Proiectul multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip, coordonat de Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, a continuat, zilele trecute, la Arad.
Oaspeții au fost elevi și profesori din Devonport High School din Plymouth, Anglia, de la Justus von Liebig Gymnazium din Neusäß, Germania și de la „XV.Gimnazija” din Zagreb, Croaţia. Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad a fost reprezentat de elevii: Oriana Arsenov (9A), Roan Arsenov (9A), Giliano Bazili (10A), Robert Gal (10A), Tamas Papp (10A), David Bacoș (10C), Bogdan Popa (10C), Claudia Barabaș (10F), Mihai Atimuț (11A), Sara Bîc (11A), Oana Catrinescu(11A), Ștefania Dumulesc (11A), Crina Dascăl (11B), Patrik Stepan (11B), Alina Negrilă (12A), Laura Gligor (12B), Ioana Stan (12B), Șiclovan Cristina (12B) și Roxana Unc (12B), Andra Jivan (12C) și Andreea Sabaduș (12C). Profesorii direct implicați în acest schimb au fost: Liliana Negrilă (coordonatorul proiectului, prof. de matematică), Mircea Potocean (directorul colegiului, prof. de matematică), Octavia Potocean (prof. de matematică), Ovidiu Bodrogean (prof. de matematică), Daniela Cameniță (prof. de informatică), Cristina Crișan (prof. de chimie), Simona Arsenov (prof. de fizică), Marilena Diaconescu (prof. de engleză), Camelia Circa-Chirilă (prof. de limba și literatura română), Radu Savulov (prof. de limba și literatura română) și Luminița Ciurel (prof. de desen).
Având ca traseu banda lui Möbius, întreaga echipă Comenius a făcut o vizită documentară prin România. La Hunedoara, Castelul Huniazilor i-a fascinat pe toți cu prezența cavalerilor și a prințeselor Evului Mediu, iar la Cetatea Alba-Iulia, oaspeții străini au intrat în contact cu elemente definitorii din istoria României. Atât Sibiul, capitală culturală europeană în 2007, cât și magia Sighișoarei i-a fermecat pe toți. Tot pe urmele benzii Möbius s-a ajuns și la Salina Turda, unde au vizitat locuri încântătoare, iar la întoarcere, un scurt popas in centrul orașului Oradea. Organizatorii arădeni au reușit să le prezinte partenerilor lor de proiect imaginea frumoasă a Transilvaniei și o serie de locuri minunate din România care merită cu prisosință să fie vizitate.
La școală, împărțiți pe grupe, elevii de diferite naționalități au construit sticla lui Klein din lut, plastilină, sârmă și plastic. Alții au pus cap la cap părțile unui puzzle de 500 de piese și alții au construit o machetă care ridică și transportă bile. Cu toții au dat dovadă de multă seriozitate, putere de concentrare și au dovedit că pot forma echipă cu orice partener din Uniunea Europeană. Atmosfera a fost degajată, veselă, iar voia bună a fost mereu prezentă. Rezultatele muncii lor au fost expuse în holul școlii.
Participanţii au fost primiți cu căldură şi de primarul Aradului, iar apoi au descoperit frumusețile orașului de pe Mureș cu ajutorul concursului „Treasure Hunt”, concurs organizat de elevele Andreea Sabaduș, Andra Jivan și Alina Negrilă. Vizita la „Lunca Mureșului” i-a unit și mai mult pe participanți. Acolo au avut ocazia să facă plimbări cu bicicletele prin Pădurea Ceala, să joace baschet împreună sau să alunece pe tiroliana existentă.
Cursul de la Facultatea de Matematică din Timișoara i-a ajutat pe elevi să înțeleagă mai bine unele aspecte ale teoriei probabilităților. Tamas Papp a preluat inițiativa și a ieșit la tablă, unde a derivat o relație matematică propusă de profesor, dovedindu-le o dată în plus colegilor și partenerilor de proiect că elevii români sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere teoretic. Apoi eleva Sara Bîc și-a luat in serios atribuțiile de ghid prin Timișoara, orașul unde a început revoluția din 1989.
În cadrul Conferinței Internaționale de Matematică „Tiberiu Popoviciu”, elevii au prezentat atât munca efectuată împreună în cadrul reuniunii de proiect din România, cât și unele aspecte din activitatea desfășurată de fiecare în școala lor, pe parcursul întregului an școlar. Toate rezultatele vor fi publicate în cea de-a doua carte electronică scoasă în cadrul proiectul multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip, titlul cărții fiind THE KLEIN BOTTLE, A NEW CHALLENGE.
„Atmosfera relaxantă și buna dispoziție au fost permanent prezente și în cadrul cinei festive organizată vineri seara. Voia bună și dansul au consolidat conexiunile dintre participanții la proiect, dovedind încă o dată că, deși aparținând unor popoare și culturi diferite, elevii pot avea preocupări și interese comune”, ne spune coordonatoarea proiectului, prof. Liliana Negrilă.
Despărțirea nu a fost nici de această dată mai ușoară, dar toți participanții rămân cu amintiri plăcute despre momentele frumoase ale etapei românești din cadrul proiectului.
„În iunie , elevii arădeni vor participa la o nouă întâlnire de proiect, în Germania” (Liliana Negrilă)
Citiți principiile noastre de moderare aici!