ARAD. Aleşii locali sunt chemaţi să voteze, la şedinţa ordinară de joi, aprobarea proiectului „Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad” și a cheltuielilor aferente proiectului.
Practic, consilierii locali municipali vor vota participarea la Programul Termoficare, lansat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și contractarea finanțării pentru proiectul „Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad”. Valoarea totală a proiectului este de 34.121.995,56 lei (inclusiv TVA). Contribuția proprie în proiect a Municipiului Arad este de 7.175.093,06 lei, reprezentând contribuția de 15% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 4.755.335,75 lei (174.047,62 lei în 2021; 4.581.288,12 lei în 2022) și valoarea cheltuielilor neeligibile în cuantum de 2.419.757,31 lei (48.819,00 lei în 2021; 2.370.938,31 lei în 2022).
Eficientizare
Raportul de aprobare a proiectului de hotărâre detaliază:
„În municipiul Arad, agentul termic pentru încălzirea locuințelor și apa caldă menajeră se asigură în sistem centralizat de către SC CET Hidrocarburi SA. În prezent, agentul termic se produce cu două CAF -uri de câte 116 MW fiecare, cu mențiunea că acestea nu funcționează la capacitate pentru asigurarea necesarului de consum al abonaților. Instalațiile sunt vechi, cu un număr mare de ore de funcționare, au randamente scăzute și costuri de producere a Gcal mari. Conform cu <Strategia de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad 2020-2030>, care a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 95/2020, se propun o serie de investiții pentru eficientizarea și optimizarea sistemului. Una din investițiile propuse este înlocuirea cazanelor existente cu trei CAF -uri a câte 35 MW fiecare. Prin instalarea cazanelor se urmărește conformarea la noile cerințe de mediu conform Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale, transpusă în legislația românească prin Legea 278/2013. Amplasarea cazanelor se face în incinta CET Hidrocarburi, pe vechiul amplasament al CAF-urilor 1,2,3, care au fost dezafectate într-o etapă anterioară. (…) Pornind de la oportunitatea de finanțare a acestui tip de proiecte în cadrul Programului Termoficare lansat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, se intenționează depunerea acestui proiect în vederea obținerii de fonduri nerambursabile, motiv pentru care este oportună aprobarea acestuia precum și a bugetului, alături de valoarea cheltuielilor eligibile și neeligibile aferente implementării.”
Obiective
Potrivit municipalităţii, obiectivele urmărite prin instalarea cazanelor de apă fierbinte pe gaz sunt: *evitarea opririi forțate a funcționării celor două cazane existente la CET Hidrocarburi; *evitarea sistării furnizării de energie termică populației și creșterea eficienței energetice; *reducerea costurilor pentru încălzirea locuințelor legate la sistemul centralizat de încălzire; *protejarea mediului natural și sănătatea populației.
Trimite articolul
XBaaa, lamuriti-ma si pe mine AVETI DEJA un CET nou pe gaz și cogenerare FUNCȚIONAL, rămâneti , pe zi ce trece FARA UTILIZATORI , iar voi retehnologizați de la zeto, o epavă.
Astea sunt ca Sălile Sport ale lui madam Udrea , facute in mijlocul câmpului sau în sate cu 10 elevi !!!😠
Bă, pe voi vă platește Occidentul sa împrumutați România cu bani grei si apoi să-i prăpădiți pe lucrarî prostești?
(Ca si “Centrul de Afaceri, din mijlocul Văii Oltului, inutil și nefolosit niciodată).
“Felicitări” tovarăși, “felicitări”….
-
Tizule sa nu uiti ca CET HIDROCARBURI este o extraordinara vaca de muls.Aici exista foarte mult lapte, cas si cascaval.
Bai, romanilor…pana acuma ne tot abureati ca, vai, centralele individuale de apartament pe gaz sunt poluante, bla…bla…bla. Acuma veniti sa instalati cazane pe gaz la CET H si ne spuneti ca printre obiectivele urmarite prin acest proiect se afla protejarea mediului natural si a sanatatii populatiei! Ba, voi chiar ne credeti prosti pe toti?!
-
La pretul gigacaloriei plătit de aradeni iarna trecura (cel mai scump din țara ) CET-ul trebuia să fie demult retehnologizat.
Nu numai , toate instalațiile de transport agent termic trebuiau schimbate. Altfel nu se intampla ca in sezonul rece să fie multe avarii , asa cum au fost.
Poate încălziți și voi apa aia că în cursul săptămânii numai apa calda nu se numește și o plătim că prostii că apa calda.Culmea că duminica poți să spui că se numește apa calda.Alooo vedeți că oamenii se spală și în cursul săptămânii nu doar duminica.