Patru contracte de finanţare pentru proiecte în valoare totală de aproape 10 milioane de euro au fost semnate, joi, de administraţia arădeană cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest. E vorba de trei proiecte ale Primăriei Municipiului Arad, a căror valoare însumată este de 17.480.525,31 de lei (din care 15.616.557,22 de lei reprezintă finanţare nerambursabilă) şi de un proiect al Consiliului Judeţean, în valoare de 22.871.014,51 de lei (din care 22.366.273,89 de lei, finanţare nerambursabilă).
Semnarea contractelor de finanţare a avut loc în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, în cadrul unei conferinţe de presă. „Proiectele, diferite în esență, sunt fiecare de mare însemnătate pe domeniile pe care le finanțează. Aceste proiecte urmează să fie implementate în perioada imediat următoare. Pe site-ul agenției veți găsi o situație cu toate proiectele pe care le implementăm. Mai mult decât atât, puteți consulta și o hartă interactivă” – a precizat Sorin Maxim, director general al Agenției de Dezvoltare regională ADR Vest.
Proiectele din municipiu
În ceea ce priveşte proiectele Primăriei, e vorba de: reabilitarea termică a Grădiniței cu program prelungit Curcubeul Copiilor, reabilitarea termică a Grădiniței cu program prelungit Grădinița Prieteniei şi reabilitarea clădirii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad – etapa 1 (restaurare și reabilitare exterioară).
Ca valoare, proiectul de reabilitare termică a Grădiniței cu program prelungit Curcubeul Copiilor se ridică la 1.892.049,13 lei, din care 1.216.483,65 lei finanțare nerambursabilă. În cazul Grădiniței cu program prelungit Grădinița Prieteniei, valoarea proiectului este de 1.489.609,12 lei, din care 1.272.064,25 lei finanțare nerambursabilă. Teatrul de Stat Ioan Slavici Arad beneficiază de o valoare de 14.098.866,76 lei, din care 13.128.009,32 lei finanțare nerambursabilă. Proiectele vor fi finanțate în cadrul Programului Operațional Regio 2004-2020.
„Suntem bucuroși pentru că astăzi am semnat finanțarea a trei proiecte importante pentru municipiul Arad, fonduri europene care vor fi direcționate spre două grădinițe și spre reabilitarea clădirii Teatrului de Stat Ioan Slavici Arad. Astăzi, municipiul își îndeplinește promisiunea făcută odată cu depunerea candidaturii pentru Capitală Culturală Europeană, atunci când ne-am asumat reabilitarea infrastructurii culturale pe 3 direcții – cinematografele arădene, Palatul Cultural – sala Filarmonicii, respectiv teatrul arădean. Ne îndeplinim obiectivul ca în anul 2021, când vom fi parteneri ai Timișoarei – Capitală Culturală Europeană, să avem infrastructura culturală finalizată și să găzduim evenimente de anvergură” – a declarat edilul Gheorghe Falcă.
CJ: un proiect, două drumuri
Consiliul Judeţean a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de modernizare a DJ 709 Dorobanți – Macea (2,9 km), respectiv DJ 709 Pecica – Turnu (9,12 km).
„Am semnat încă un contract pentru modernizarea drumurilor județene, sursa de finanțare fiind fondurile europene. Credem că toţi arădenii trebuie să fie conştienţi de ponderea investiţiilor din bani europeni în infrastructura judeţului. Cu aceste două tronsoane, toate proiectele depuse spre finanțare prin Programul Operațional Regional, pentru drumurile județene, au fost aprobate și sunt finanțate. Acest aspect arată capacitatea Consiliului Județean Arad, a aparatului de lucru, de a identifica surse de finanțare pentru obiectivele pe care ni le-am propus” – a declarat Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.
„Mai avem încă trei proiecte pe rezervă, dar asta nu mai depinde de noi. Ştim că sunt proiecte bune. Va depinde de faptul că se vor face sau nu economii din licitaţii sau din sumele rămase necheltuite din celelalte trei judeţe care sunt împreună cu noi în regiunea de vest” – a punctat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!