Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie, iar majoritatea locuinţelor rezidențiale multifamiliale sunt construite anterior anului 2000. Lucrările de investiții au fost puține, costurile fiind ridicate, iar astfel clădirile de blocuri cu rămas cu o eficiență energetică scăzută. În acest context, prin noul Program Regional Vest a fost lansată și o linie de finanțare dedicată eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale.
Agenția de Dezvoltare Regională Vest a prezentat cele cinci tipologii de lucrări pentru care se pot obține fonduri europene în cazul acestor clădiri. Așadar, în primul rând vorbim de reabilitarea termică a fațadei blocului. În această situația beneficiarii vor putea izola pereții exteriori și vor putea înlocui ferestrele cu unele eficiente din punct de vedere energetic. Tot aici sunt incluse și lucrările de închidere a balconului cu tâmplărie termoizolantă.
A doua categorie de lucrări finanțate sunt cele privind modernizarea sistemului de încălzire. „Pe lângă reabilitarea termică a fațadei blocului, se va putea înlocui instalația de încălzire în sistem centralizat, inclusiv rețeaua de conducte și calorifere din apartament”, a precizat ADR Vest.
În al treilea rând, pe lângă reabilitarea termică a fațadei blocului și modernizarea sistemului de încălzire, beneficiarii pot solicita finanțare și pentru amplasarea de panouri fotovoltaice pe acoperiș și astfel să fie asigurată alimentarea cu energie electrică a părților comune ale imobilului.
Înlocuirea tâmplăriei este prevăzută, de asemenea, ca fiind una dintre categoriile agreate pentru finanțare. Nu în ultimul rând se finanțează și lucrările de reparații: *modernizarea instalațiilor de distribuție a apei; *modernizarea sistemelor de ventilare; *înlocuirea instalațiilor electrice și de iluminat din spațiile comune; *reabilitarea acoperișului; *înlocuirea lifturilor.
Finanțări și condiții
Bugetul apelului este de 55,03 milioane de euro, iar valoarea minimă a unui proiect este de 200 de mii de euro. Proiectele pot fi depuse până cel târziu pe 26 ianuarie, contribuția proprie fiind de 2% din valoarea proiectului. Cei care vor să depună aceste proiecte trebuie să știe că au obligativitatea ca în cazul condominiului să existe o Asociație de proprietari. Proiectul se depune la faza de Proiect tehnic cu Autorizație de construire. Vor primi finanțare clădirile rezidențiale care au un consum ridicat de energie și care obțin o economie energetică ridicată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!