ARAD. Aproximativ un milion de euro ar urma să recupereze Consiliul Judeţean Arad, bani care au fost cheltuiţi pentru studiul de fezabilitate aferent construirii drumului expres Arad-Oradea. Aceleaşi sume ar putea fi recuperate şi de către Primăriile Arad şi Oradea, dar şi de către Consiliul Judeţean Bihor. Consilierii judeţeni din judeţul nostru au fost convocaţi, joi, în şedinţă de îndată, pentru a modifica contractul de parteneriat dintre cele patru instituţii enumerate mai sus şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Actul adiţional aprobat de aleşii judeţeni face referire la solicitarea finanțării acestui obiectiv prin aplicarea prevederilor OUG 88/2020. Prin această ordonanță se acordă sprijin financiar în domenii strategice, considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027. Fondurile vin prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, după ce autorităţile naţionale au decis ca, pentru a nu pierde fondurile europene, să lărgească plaja de obiective care vor fi finanţate prin acest program. Aici sunt incluse acum chiar şi documentaţii tehnice aferente unor proiecte de anvergură.
„La începutul săptămânii viitoare, Compania Națională de Investiții are ședință de consiliu de administraţie și toți partenerii trebuie să emită hotărâri de consilii până în acel moment, astfel încât CNAIR să emită propriile hotărâri. Conform acestui parteneriat, se va putea depune o cerere de finanțare în baza Ordonanței 88/2020 și vom putea, în scurt timp, pe de o parte, să recuperăm banii pe care i-am plătit pentru părți din studiul de fezabilitate, iar pe de altă parte, finanțarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic să se realizeze, în continuare, în baza mecanismului cererilor de plată, fără a mai angaja sume destul de substanțiale de la bugetele locale”, a explicat Iustin Cionca, preşedintele CJA.
Practic, pe lângă banii care ar urma să fie recuperaţi pentru studiul de fezabilitate, proiectul ar putea beneficia, în continuare, de finanţare nerambursabilă şi pentru întocmirea proiectului tehnic, dar şi a celorlalte documente tehnice necesare. Totodată, odată obţinută finanţarea europeană pentru aceste deziderate, instituţiile partenere menţionate mai sus ar urma să solicite fonduri europene şi pentru construirea drumului, valoarea estimată a lucrării apropiindu-se de două miliarde de euro. Pentru moment, însă, nu a fost identificată linia de finanţare care să pună la dispoziţie asemenea sume. JA-A.G.
Trimite articolul
XDaca-i gata in 2027, îmi tai ..degetul mare