ARAD. Parte din cheltuielile lunare ale Penitenciarului de Maximă Siguranţă Arad sunt plătite lunar din banii câştigaţi de puşcărie în urma muncii deţinuţilor. Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii Penitenciarului Arad, în prezent sunt încarcerate în închisoarea din oraşul nostru 1.088 de persoane dintre care 939 de bărbaţi şi 149 de femei. În ceea ce priveşte naţionalităţile celor care stau după gratiile arădene, majoritatea covârşitoare sunt români, adică 946 dintre deţinuţi. Pe locul doi se află romii, 91 de persoane din această etnie fiind deţinute în Penitenciarul Arad. Printre persoanele care se mai află în puşcăria din oraşul nostru mai sunt maghiari, chinezi, francezi, germani sau olandezi, dar şi sârbi, ucraineni, turci sau algerieni. Din totalul persoanelor private de libertate încarcerate în penitenciar, 509 deţinuţi au fost folosiţi la activităţi productive, după cum este denumirea oficială.
Mai concret, 509 puşcăriaşi lucrează în regia proprie a penitenciarului sau la companiile private cu care închisoarea a semnat contracte de colaborare. Din totalul deţinuţilor care lucrează, 302 prestează muncă cu plată, 185 se ocupă de deservire şi alte activităţi în incinta închisorii, 7 deţinuţi se ocupă de paza perimetrului secţiei exterioare, 1 deţinut este însoţitor al unei persoane cu handicap (care este încarcerată) iar 14 puşcăriaşi se ocupă cu gospodăria agrozootehnică a unităţii.
Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad a încheiat 11 contracte cu societăţi comerciale din diferite domenii de activitate. Deţinuţii din puşcărie lucrează la cusut încălţăminte, la selectarea materialelor reciclabile, în panificaţie, la confecţionat ambalaje, la tinichigerie-vopsitorie, în domeniul automotive, la confecţionarea de mobilier sau în legumicultură. Iar fiecare deţinut produce peste 1.000 de lei lunar pentru penitenciarul din Arad. „Fondul de venituri lunar realizat din prestările de servicii în cursul lunii anterioare a fost de 303.760,28 lei, însemnând un venit mediu brut pe deţinut de 1.026,22 lei, la care se adaugă cota legală de TVA în valoare de 72.902,47 lei. Astfel, fondul total de venituri facturat în luna septembrie 2014 a fost în valoare de 376.662,75 lei”, a spus Ionel Iovescu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad.
Bani pentru deţinuţi
Dar deţinuţii care muncesc câştigă bani şi pentru ei, nu doar pentru puşcărie. Iar veniturile cu care se aleg puşcăriaşii în fiecare lună nu sunt deloc de neglijat. În funcţie de domeniul de activitate în care lucrează şi în funcţie de norma de muncă realizată, puşcăriaşii primesc în fiecare lună între 385 şi 490 de lei. Dar banii nu ajung în mâinile persoanelor private de libertate, ci sunt depuşi într-un card special. „Suma de bani pe care o obţine fiecare deţinut ca urmare a muncii prestate este virată într-un cont pe un card special. Cu acest card se pot face cumpărături de la magazinul unităţii (de două ori pe săptămână) sau se pot efectua convorbiri telefonice, zilnic în limita a 30 de minute”, a mai spus Iovescu. JA-A.G.
Şi zile câştig
Pe lângă faptul că persoanele private de libertate câştigă sume importante de bani pentru munca pe care o prestează, deţinuţii mai au un avantaj: zile câştig la zile muncite. Practic, este vorba despre reducerea pedepsei cu închisoarea în funcţie de numărul de zile de muncă prestate de puşcăriaşi. „În cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă. În cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă. În cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 3 zile executate pentru 2 nopţi de muncă”, ne-a mai informat Ionel Iovescu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!