De luna viitoare, medicii de familie au toate şansele să fie plătiţi după următoarea structură: 50% „per capita” (numărul de pacienţi de pe liste) şi 50% „per servicii” (numărul consultaţii). Asta pentru că de la 1 iunie, ar trebui să intre în vigoare noul contract cadru privind acordarea asistenţei medicale.
Vechiul contract, care a fost prelungit până acum prin acte adiţionale, prevede alocarea a 70% din fonduri pentru plata „per capita” şi 30% pentru plata „per servicii”. Ministerul Sănătăţii susţine că prin schimbarea procentelor doctorii vor fi plătiţi mai mult, după numărul de consultaţii. De cealaltă parte, medicii spun că nu au cum să fie mai bine plătiţi pentru că ei nu pot acorda mai multe consultaţii, numărul acestora fiind limitat la 20 pe zi. E vorba, deci, de o falsă creştere a procentului „per servicii” căreia, dacă i se adaugă scăderea procentului „per capita”, rezultă clar o scădere a veniturilor medicilor de familie.
Bugetul, marea problemă
Dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Arad, punctează: „Nu numai procentele sunt importante. Problema e legată de bugetul alocat medicinei de familie: 1,067 miliarde de lei. Că el e împărţit 50% «per serviciu» şi 50% «per capita», că e 70% «per capita» şi 30% «per serviciu», nu contează: e vorba tot de 1,067 miliarde. Pierderile pe care le vor resimţi medicii de familie provin din faptul că a scăzut bugetul alocat medicinei de familie, nu din modul în care acest buget e împărţit, pe procente.”
Incertitudine
Dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad, atrage atenţia că, atâta timp cât nu există norme pentru aplicarea contractului cadru, totul e… incertitudine.
PSD anunţă falimentul medicinei de familie
Citiți principiile noastre de moderare aici!