Bugetul General de Venituri și Cheltuieli al municipiului Arad este la transparență. Am studiat documentul, pentru a vedea pe ce vor fi cheltuiți banii anul acesta. Veniturile bugetului local pentru anul 2023 sunt în valoare de 799.615,11 mii lei, iar veniturile încasate în anul 2022, conform execuției de casă, sunt în valoare de 713.075,22 mii lei. Excedentul anilor precedenți, aflat în sold la 31.12.2022, este în valoare de 32.941.799,79 lei. Cheltuielile bugetului local pe anul 2023 sunt în valoare de 826.979,11 mii lei.
Din cele aproape 827 de milioane de lei de la capitolul „Cheltuieli”, peste 33,5 milioane de lei vor merge către companiile aflate în subordinea Consiliului Local Municipal Arad, pentru investiții și proiecte. Cei mai puțini bani vor merge, pe partea de proiecte, către CET – Hidrocarburi, care are alocată în proiectul de buget pe 2023 suma de 480 de mii de lei pentru două studii de fezabilitate și asistență tehnică pentru modernizarea dotărilor tehnice.
Urmează cei de la Târguri, Oboare, Piețe SA, care au prevăzută suma de 500 de mii de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar modernizării și reamenajării Pieței „Mihai Viteazul” din municipiu. Ceva mai mulți bani va primi Gospodărirea Comunală Arad. Aceștia au bugetată suma de 250 de mii de lei pentru reabilitarea gardurilor de la Cimitirul Mureșel, 645 de mii de lei pentru achiziționarea unei autoutilitare cu nacelă și a două tocătoare de resturi vegetale, respectiv 990.000 lei pentru reabilitarea capelei și a gardurilor cimitirului din cartierul Gai.
Compania de Transport Public Arad are bugetate, pe 2023, din partea municipalității, suma de 559 de mii de lei pentru sistemul de e-ticketing recent implementat, respectiv aproximativ 2,6 milioane de lei pentru cofinanțarea unor proiecte cu finanțare europeană sau guvernamentală.
„Campioni” la fonduri pentru proiecte sau achiziții sunt cei de la Recons. Conform proiectului de buget, Recons are alocate 175 de mii de lei pentru achiziționarea unei mașini pentru transportul bicicletelor și 875 de mii de lei pentru achiziționarea unei autoutilitare de ridicat mașini. 1.552.000 lei vor merge spre racordarea la rețeaua de electricitate a stației de sortare deșeuri și achiziționarea unei autospeciale de transportat deșeuri.
Reconsul are „în portofoliu” și două mari proiecte pe care municipalitatea le tot promite de ceva vreme. Unul, în valoare de 11,7 milioane de lei – bani incluși în bugetul pe 2023 – are în vedere modernizarea și acoperirea Patinoarului Municipal. Celălalt, în valoare de aproximativ 13 milioane de lei, are ca obiect schimbarea gazonului, rezolvarea problemelor cu canalizarea și rezolvarea problemelor cu ventilația de la Tribuna A a stadionului municipal.
Câte dintre aceste proiecte se vor realiza în 2023 rămâne de văzut. De menționat faptul că pentru unele dintre ele – de pildă cele de la stadion – s-au organizat deja licitații și au fost semnate deja contracte, însă proiectele au fost incluse în bugetul pe 2023, plățile urmând să se facă anul acesta
În total, companiile deținute total sau parțial de către CLM Arad vor primi, în 2023, pentru investiții, astfel: Gospodărirea Comunală – 1.977.000 lei; Târguri, Oboare și Piețe – 500 de mii de lei; Recons – 27.370.000 lei; CET Hidrocarburi – 480 de mii de lei; Compania de Transport Public – 3.159.000 lei. Câte dintre aceste sume vor fi cheltuite și câte dintre proiecte se vor realiza în 2023 rămâne de văzut. De menționat faptul că pentru unele dintre ele – de pildă cele de la stadion – s-au organizat deja licitații și au fost semnate deja contracte, însă proiectele au fost incluse în bugetul pe 2023, plățile urmând să se facă anul acesta.
Trimite articolul
XDa, are cel mai mare buget….insa sa nu uitam de cele 11 mil Virate in conturile celor de la CET, care se pare nu apar in lista….sincer banii publici sunt foarte “invizibili” mai multa transparenta cu costurile exacte …. pe ce dau defapt banii cetatenii ar trebuii sa vina. Probabil sunt anumite persoane care situ asta, dar inainte de a face valva ar trebuii sa inteleaga toata lumea care e de fapt legea si pe ce “arunca” aradenii banii astia….poate ii investesc….zic si eu. Probabil ca nu vom afla niciodata, deoarece din moment ce e transparenta alte institutii ar trebuii sa intre in calcul, si mai bine stau dupa birouri, si mai merg intr-o vacanta.