Persoanele private de libertate, încarcerate în Penitenciarul Arad, au produs nu mai puţin de 1.387.160 de euro în anul 2018. Informaţia a fost făcută publică de reprezentanţii închisorii din Arad, în cadrul bilanţului pe anul trecut. Conducerea penitenciarului a prezentat bilanţul pe anul 2018, cu plusuri şi cu minusuri, printre datele furnizate de directorul Dan Halchin fiind prezentate şi cele privind deţinuţii care au muncit.
„În anul 2018, efectivul mediu încarcerat în Penitenciarul Arad a fost de 1.029 de persoane private de libertate. Din totalul persoanelor custodiate, au fost folosite la muncă, în medie, un număr de 357 persoane, după cum urmează: muncă cu plată – 209 persoane private de libertate (reprezentând 20,31% din efectivul total); muncă în interesul locului de deţinere – 148 de persoane private de libertate (reprezentând 14,38 %). Fondul total de venituri obţinut şi facturat în cursul anului 2018 a fost în valoare de 6.380.935,63 lei (echivalentul a 1.387.160 euro – în creștere față de anii anteriori)”, se arată într-o informare a Penitenciarului Arad. Practic, închisoarea a încheiat contracte de prestări servicii cu diferite societăţi din Arad. În baza acestor contracte, deţinuţii au muncit.
Parte din bani au intrat în conturile penitenciarului, parte din bani în conturile personale ale deţinuţilor. Până la urmă, toată lumea a avut de câştigat. Unde mai pui că, pe lângă bani, puşcăriaşii au câştigat şi zile de libertate, zile care vor fi reduse din pedeapsă.
Deţinuţii de la Penitenciarul Arad au mers şi la şcoală, nu doar la muncă. „Demersurile educaționale, de asistență psihologică și socială, au vizat acoperirea tuturor nevoilor identificate în rândul populaţiei carcerale, în vederea influențării pozitive a comportamentului acestora, a detensionării sau dezamorsării unor conflicte, respectiv a formării unor deprinderi de viață independentă, care să combată efectele negative ale detenției și să creeze premisele unui parcurs post-liberatoriu dezirabil din punct de vedere social. În acest sens, prioritățile de intervenție pe linie de reintegrare socială în anul 2018 au fost activitățile de dezvoltare a competențelor de scris-citit, respectiv de instruire școlară, derulate în colaborare cu Şcoala Gimnazială <Avram Iancu> Arad și cu Liceul Tehnologic <Iuliu Moldovan> Arad, precum și asistența psihologică și socială a deținuților cu nevoi specifice de intervenție (vulnerabili, cu tulburări psihice, agresivi, lipsiți de suport socio-familial). În desfăşurarea activităţii educative, psihosociale şi moral – religioase cu deţinuţii am beneficiat şi în acest an de o bună colaborare cu instituţii, organizaţii şi asociaţii nonguvernamentale, reprezentanţi ai cultelor locale, respectiv persoane fizice interesate de resocializarea persoanelor aflate în custodie penitenciară”, ne-au transmis reprezentanţii penitenciarului.
Ce spune directorul?
Dan Halchin, directorul Penitenciarului Arad, a precizat faptul că „suntem un colectiv care depune toate eforturile pentru ca cele aproximativ 1.000 de persoane private de libertate să-și execute pedeapsa în condiții de siguranță și de demnitate umană. Credem în misiunea de a schimba comportamentele delincvente și rămânem convinși că munca noastră contribuie la siguranța comunității, ori de câte ori redăm societății o persoană cu tendințele antisociale în mare măsură diminuate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!