Din casă în casă pentru a solicita răspunsuri pe diverse teme din partea arădenilor, asta face un operator de sondaje de opinie în momentul în care lucrează la un sondaj. E dreptul fiecăruia de a-l primi sau nu în casă, de a răspunde sau nu la întrebările puse. De asemenea e dreptul fiecăruia de a-i cere respectivului operator să se prezinte, eventual să solicite date despre firma pentru care lucrează.
CNP-ul suspicios
Unor intervievaţi din cartierul arădean „Aurel Vlaicu” li s-au solicitat şi datele personale (serie, număr de buletin, CNP) lucru mai puţin obişnuit la efectuarea sondajelor. Oamenii s-au speriat când au văzut că trebuie să-şi declare CNP, mai ales că operatorul respectiv nu a fost foarte explicit, pe alocuri folosind chiar un ton mai agresiv. De obicei sunt cerute doar date legate de vârstă, studii etc. Trebuie să mai precizăm că cei intervievaţi au primit şi un premiu, constând în bani sau tichet de masă, la finalul discuţiilor. Explicaţia grupului GfK, o cunoscută firmă în domeniul cercetărilor de piaţă am primit-o de la Raluca Bob, PR în cadrul firmei „Se solicită CNP pentru a putea justifica, conform legislaţiei fiscale actuale, cadoul pe care îl oferim intervievaţilor, în cadrul anumitor sondaje mai ample.
Toate datele legate de identitatea respondenţilor sunt strict confidenţiale” precizează Raluca Bob. Cine nu doreşte să-şi declare CNP-ul are toată libertatea dar nu va mai beneficia de premiul respectiv. Necesitatea solicitării datelor personale în momentul acceptării unui premiu din partea unei firme a fost confirmată şi de Călin Arusti, purtător de cuvânt la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!