Scriam în ziarul de ieri despre observatorul astronomic din localitatea arădeană Zădăreni. Nu prea mulţi arădeni ştiau că la doi paşi de oraş avem al doilea observator astronomic ca performanţă din ţară, după cel din Bucureşti. O oportunitate de care au beneficiat elevi, studenţi şi cei câţiva curioşi care au venit la casa lui Nicolae Reinholz pentru a privi cerul prin lentila Observatorului.
Vise sufocate în faşă
Într-o comunitate cu viziune şi cu dorinţa de afirmare, acest privilegiu de a dispune gratis de un asemenea obiect ar fi fost speculat din plin. Fără doar şi poate ar putea reprezenta un punct de atracţie pentru localitate şi pentru judeţ. Entuziasmul de început de drum pe care autoritatea locală l-a arătat faţă de proiectul construirii unei clădiri pentru un centru astronomic, în apropierea Mănăstirii Bodrog, s-a topit ca prin farmec. Singurul care a crezut în viabilitatea acesti idei a fost visătorul Nicolae Reinholz.
Ajutat de un arhitect care s-a oferit să conceapă gratuit proiectul acestui centru, a fost concretizat pe hârtie viitorul Centru Popular de Astronomie. Şi acolo a rămas. De doi ani e gata doar pe hârtie. Nimeni nu a mai făcut nimic. Nu s-au alocat bani de la comunitatea locală, nu s-au accesat fonduri europene, nimeni nu a mai mişcat niciun deget. Mândria de a avea un asemenea punct de atracţie este bună doar la nivel de discurs.
O posibilă afacere
Nu trebuie decât un banal calcul aritmetic pentru a-ţi da seama că şansa de a privi stelele mai de aproape poate să aducă faimă şi bani. Mai ales dacă construcţia clădirii, care nici măcar nu este foarte mare, ar fi făcută pe bani europeni. Amplasarea lui lângă un alt obiectiv turistic, deja cunoscut, ar atrage vizitatori iar taxa de intrare care ar putea fi pusă ar intra în bugetul primăriei. Ar avea de câştigat şi operatorii turistici din zonă, şi comercianţii şi evident că s-ar duce faima Zădăreniului.
Observatorul propriu-zis ar fi mutat din grădina lui Reinholz în noua casă. Tot aici ar fi înfiinţată o bibliotecă de specialitate, o sală de lectură, un mic centru de astromonie. „Niciodată nu am avut nici o pretenţie financiară, nu am încasat niciun leu de la cei care mi-au trecut pragul. L-am construit din pasiune şi îl pun la dispoziţia tuturor celor pasionaţi, e dreptul fiecăruia să vadă ceea ce nu poate vedea cu ochiul liber”, spune Nicolae Reinholz.
Trecut pe line moartă
Am sunat şi la primăria din localitatea Zădăreni, dar edilii şefi sunt încă în concediu, atât primarul, cât şi viceprimarul. Am stat de vorbă cu un consilier din cadrul aparatului administrativ, Mariş Silviu, care ne-a confirmat doar că discuţiile despre proiectul lui Reinholz nu au mai fost reluate, nu a mai fost pus în discuţie în nicio şedinţă aConsiliului Local. Motivul e pe buzele tuturor, nu sunt bani, dar, din păcate, nu ştim nici să luăm de unde sunt: fondurile europene. N-ar fi rău ca edilii locali să se mai uite şi pe cer, este un spaţiu neexplorat care poate deveni o afacere bună, dacă de exerciţii de admiraţie nu mai au timp.
Aprobări primite
Tot ceea ce a depins de Nicoale Reinholz este făcut. A obţinut toate aprobările necesare de la forurile de specialitate, a făcut proiectul, are toate acreditările necesare, doar că nu are sufiecienţi bani pentru a construi clădirea mult visată.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!