ARAD. 262.209,95 de lei. Atât va înapoia Consiliul Judeţean Arad către Ministerul Dezvoltării Regionale, suma de bani reprezentând o corecţie financiară identificată de unul dintre evaluatorii proiectului de înfiinţare a Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Arad. În şedinţa ordinară de vineri, consilierii judeţeni au fost chemaţi să voteze, printre altele, un proiect de hotărâre care face referire la plata sumei menţionate mai sus. Cei de la Ministerul Dezvoltării Regionale, secţiunea Autoritatea de Management pentru POR, susţin că CNIPT Arad nu şi-a îndeplinit obiectivele stabilite prin proiect. Drept urmare, Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află Centrul de Turism, trebuie să înapoieze o parte din suma de 1,4 milioane de lei, cât a fost valoarea proiectului european prin care a fost înfiinţat acest centru.
Povestea este una veche, care începe încă din 2011, când a fost semnat contractul pentru acest centru. Atunci, în proiectul respectiv, s-a stabilit că CNIPT va promova Aradul către un număr de potenţiali turişti. Numai că, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad, numărul de turişti care au aflat despre oferta judeţului nostru nu este cuantificabilă, oamenii primind informaţii în special pe internet, pe pagini de socializare. Numai că evaluatorul care a stabilit că Aradul trebuie să dea banii înapoi nu a luat în seamă acest aspect.
Problema a fost ridicată de consilierul judeţean Petru Moţ, care a anunţat că aleşii din PSD nu vor vota acest proiect. Asta după ce reprezentanţii CJA au spus că vor ataca în instanţă decizia de imputare a acestei sume. „Dacă vom contesta în instanţă, iar dumneavoastră sunteţi siguri că vom câştiga acest proces, atunci eu zic să nu plătim banii către Ministerul Dezvoltării”, a spus Petru Moţ. Acesta a întors acuzele pe care preşedintele Iustin Cionca le făcea pe vremea când ţara era condusă de un guvern PSD. „Am impresia că ministerul ne tratează incorect”, a „înţepat” Moţ înspre şefii penelişti ai CJA. Cionca a spus că „neplata acestei creanţe va duce la penalizări şi dobânzi. Eu sunt convins că noi avem dreptate, iar banii ne sunt imputaţi fără bază legală, dar nu pot să garantez că vom câştiga în instanţă procesul împotriva Ministerului Dezvoltării”, a spus Cionca. Acesta a fost susţinut de Mircea Purcaru, consilier judeţean ALDE, care a propus ca suma să fie plătită, urmând ca aceasta să fie recuperată în urma procesului.
Un abuz?
Nedumerirea privind această corecţie financiară s-a văzut pe faţa tuturor reprezentanţilor Consiliului Judeţean. Aceştia spun că proiectul a fost unul corect şi că, din punctul lor de vedere, evaluatorul a comis un abuz. „Proiectul a fost finalizat în anul 2015. De atunci, în fiecare an a fost verificat de către cei de la AM POR. În anii 1, 2, 3 şi 4 după finalizarea implementării, proiectul a fost declarat corect. Apoi, în anul 5 de verificare, pe baza aceloraşi documente, acelaşi proiect a fost declarat incorect, fiind impusă această corecţie financiară. Mai ciudat este că evaluatorul care a spus în anul 4 de verificare faptul că proiectul este în regulă vine în anul 5 de verificare şi spune că nu a fost îndeplinit unul dintre indicatori. Totuşi, în raportul evaluatorului apare sintagma de <neregulă neintenţionată>. Asta înseamnă că nimeni nu a greşit. Dar, totuşi, ni se cer bani înapoi. Sunt convins că vom avea câştig de cauză”, a spus unul dintre reprezentanţii CJA.
Dau banii
Chiar dacă aleşii judeţeni ai PSD nu au votat proiectul de hotărâre, acesta a fost adoptat cu majoritatea PNL-UDMR-PMP. Astfel, banii vor fi trimişi către Ministerul Dezvoltării urmând ca, în cazul în care Consiliul Judeţean va câştiga procesul, să îi primească înapoi de la acelaşi minister.
Trimite articolul
Xrominul resonsabil?
Asa-i cand de proiecte se ocupa incompetenti. Orice indicator trebuie sa fie cusntificat/cuantificabil. Indicatorii care se evalueaza in mod subiectiv se pot descrie suficient de clar, incat sa nu apara discutii ulterioare. Fiecare cum isi asterne patul, asa doarme!!!