ARAD. Situație inedită la Judecătoria Ineu. Din cei patru judecători de acolo, doi sunt după gratii, fiind acuzați că au călcat în picioare legea și fie au emis sentințe contra banilor, fie au încercat să cumpere influența unor colegi. După ce judecătoarea Floriță Boloș a fost săltată de DNA pentru luare de mită, un alt judecător „pătat”, respectiv Aurel Tripa, a ajuns după gratii, fiind arestat preventiv pentru cumpărare de influență. Predicator fiind la Biserica Baptistă, Tripa a călcat în picioare și principiile religiei sale, punând mâna pe 600 de euro și un telefon mobil performant pentru a influența decizia a trei magistrați din cadrul Tribunalului Arad.
Cazul în care Tripa a fost prins cu mita în buzunar a început prin luna octombrie, când două persoane, respectiv O.V.H. și R.M.H. s-au prezentat la magistratul ineuan pentru a-l ruga să intervină la Tribunalul Arad unde se judeca un recurs privind o suprafață de teren de 1.500 de metri pătrați, teren de care cei doi erau interesați. Încă de la început Tripa a părut foarte prietenos, spunându-le celor doi cumpărători de influență că, dacă ar fi știut că ei au un dosar la el, alta ar fi fost prima sentință (n.r. Tripa a dat o sentință împotriva celor doi într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Ineu). Însă le-a promis bărbaților că, imediat ce va afla numele judecătorilor din completul care va judeca recursul la Tribunalul Arad, va interveni și va rezolva problema. Tot atunci Aurel Tripa le-a spus cumpărătorilor de influență faptul că pretențiile celor trei magistrați de la Tribunal vor fi aflate ulterior, referindu-se aici la mita pe care trebuie să o plătească bărbații.
În luna noiembrie au fost aflate și numele judecătorilor de la Tribunalul Arad care urmau să judece recursul, termenul fiind fixat pentru data de 3 decembrie. Și de aici a început nebunia. Văzând numele magistraților, Tripa a spus că nu crede că va reuși să rezolve ceva deoarece îl cunoaște doar pe unul dintre cei trei care urmau să judece recursul, respectiv pe A.C. „Singurul om pe care eu îl cunosc şi aş putea vorbi cu el, să zic aşa, îi A.C., în rest habar n-am”, le-a spus ineuanul celor doi. Mai mult, la un moment dat, Aurel Tripa s-a arătat tot mai reticent, fiindu-i frică de urmările care pot apărea pentru influența sa. „La ora actuală tu nu vezi ce-i? Nu, nu se mai gată chestiile astea cu poliţie politică, cu…La cine te duci de multe ori mai rău poţi să faci…Te duci şi zici ceva şi poate că ai, ai avea dreptate şi ţi-ar da şi tu…nu ştiu”, s-a bâlbâit judecătorul.
Întâlnire la Beliu
După ce s-a răzgândit din nou, judecătorul din Ineu a spus că va interveni, totuși, pe lângă magistratul de la Tribunal, însă nu telefonic, ci doar personal. Și nu oricând, ci doar la sfârșit de săptămână, când A.C. ar fi urmat să se deplaseze în localitatea Beliu, la locuința sa, acesta urmând să fie punctul de întâlnire cu Tripa. La un moment dat, cumpărătorii de influență i-au sugerat lui Tripa să meargă la Arad pentru a se întâlni cu magistrații Tribunalului, dar judecătorul de la Ineu a refuzat să facă acest lucru. „Deci, singurul cu care aş putea vorbi este C. N-am cum să mă duc la Arad în timpu ăsta. Ce zic io? Ce caut în Tribunal în timpul săptămânii? Dacă nu avem şedinţă, n-avem nimic. Am venit, ce? Bă, nu-i vorba de mers, că nu-i…Na, du-te, că doară cât îi, zece litri de motorină? Nu-i un caz de…Da’ nu mă pot duce pentru că n-am…n-am cum să mă justific acolo, ştii?…Deci toată chestiunea asta se…se rezolvă în ideea că omu’ ăsta vine…cel mai bine vine el acasă…Altfel nu!”, a spus Aurel Tripa.
A plătit, dar nu e sigur
După nenumărate întâlniri și discuții telefonice, în ziua în care urma să se judece recursul, unul dintre cumpărătorii de influență s-a întâlnit cu judecătorul din Ineu și a primit o primă tranșă de bani, respectiv 500 de lei. Tripa a spus însă că nu este sigur că va reuși să intervină și că banii ar putea fi pierduți de cel care i-a dat. Ulterior, după judecare, recursul celor doi bărbați a fost câștigat de ei, iar Tripa l-a sunat pe unul dintre cumpărătorii de influență să îl anunțe că are o veste bună. Iar, ulterior, când s-au întâlnit, judecătorul din Ineu i-a anunțat pe cei doi că suma pe care trebuie să o achite este de 600 de euro, bani ce ar fi urmat să ajungă la magistrații Tribunalului Arad. Unul dintre cei doi a crescut oferta, dorind să le dea lui Tripa și lui A.C. și câte un telefon mobil, lucru acceptat de către judecătorul din Ineu. Ulterior, când Aurel Tripa a ajuns în posesia banilor și a unui telefon, anchetatorii l-au ridicat și l-au pus față în față cu infracțiunea de care se face vinovat, respectiv cumpărare de influență. Magistrații Curții de Apel Timișoara au emis pe numele lui Tripa mandat de arestare pentru 29 de zile, așa că, cel mai probabil, judecătorul-predicator ar putea predica la sărbători, după gratii deţinuţilor.
Puțin paranoic
Pe durata anchetei, procurorii au observat faptul că Aurel Tripa se ferea de discuții telefonice, fiindu-i frică să nu fie ascultat. Însă, la un moment dat, teama lui s-a transformat în paranoia. „Tu ştii cum îi cu astea, mă? Ăştia fac tot felu’ de…Telefonu’ meu îi ascultat 24 din 24, de când cu Floriţa (n.r. Floriță Boloș). Şi nu ştiu dacă nu este şi autorizaţie de interceptare…Mă, io nu pot suna de pe telefonu’ meu. Nu ştiu dacă mă crezi. Io nu…Io…Şi acuma, telefoanele mele îs în birou…Doi, io în maşina mea nici nu mă apropii, mă! Io nu ştiu ce am în maşină. Da’ ăştia au tot felu’ de sisteme, io cred că am şi acasă, pus undeva, de mi groază şi să vorbesc în casă. Îi clar că-n birouri la Judecătorie…De aia am zis să tragi de acolo, că acolo, în faţă la Judecătorie sigur îs…Şi la noi în stâlp, acolo, aşa, pă alee, şi-aici îs puse”, a spus Tripa la o întâlnire cu unul dintre cei doi bărbați care au dat mită pentru o sentință favorabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!