Mare sărbătoare în comuna Bârzava, acolo unde cei mai importanţi localnici au fost omagiaţi. Un eveniment care şi-a propus să scoată în evidenţă elita satelor aparţinătoare comunei Bârzava a adunat la un loc, în căminul cultural, aproximativ 100 de oameni din toate domeniile. Ideea i-a aparţinut consilierului local Petru Leric, acesta fiind şi cel care s-a zbătut ca festivitatea să iasă cum trebuie. Învăţători sau profesori, preoţi şi foşti şi actuali primari ai comunei s-au întâlnit la acest eveniment care a început la Biserica Ortodoxă, acolo unde a fost oficiată o slujbă pentru cei trecuţi în nefiinţă. De acolo, toţi invitaţii s-au mutat în căminul cultural. Aici au fost ţinute discursuri, au fost purtate discuţii, iar participanţii, dintre care unii nu s-au întâlnit de mulţi ani, au depănat amintiri. Mihaela Gaşpar, directorul Şcolii Gimnaziale din Bârzava, a anunţat faptul că „şcoala îşi omagiază dascălii care şi-au pus amprenta asupra bârzăvenilor. Colectivul de cadre didactice va elabora în acest an studii cu tema <Şcoala noastră de ieri, de azi şi de mâine>, totul pentru a-i comemora pe cei care au pus bazele învăţământului în comuna Bârzava, pe cei care au lucrat, lucrează şi vor lucra pentru a <modela> tinerii”.
Şcoala şi biserica
Despre învăţământul din Bârzava a vorbit şi Gabriel Casap, doctor în istorie, care a legat şcoala de biserică. „Şcoala a fost mereu matricea modelatoare a oamenilor satului. Încă de la începuturi, preotul a fost un liant între şcoală, biserică şi comunitate. Învăţământul a început şi s-a dezvoltat cu ajutorul Bisericii, inclusiv în satele comunei Bârzava”.
Mai departe, preotul ortodox Gheorghe Bândea, din comună, ne-a declarat că „din grija Patriarhiei Române, anul 2019 este dedicat omagierii preotului, dascălului, profesorului şi primarului gospodat de la ţară. La ţară s-a născut veşnicia. Să fii primar este o cinste care te plasează în fruntea comunei. Să fii dascăl este o vocaţie care te obligă să acumulezi cunoştinţe, apoi, cu dragoste şi dăruire, să formezi copiii. Să fii preot este o chemare prin care îmbrăţişezi o învăţătură ce te pregăteşte pe tine ca şi preot, dar şi <turma> încredinţată, pentru veşnicie. În zi de sărbătoare, când omagiem personalităţi ale satelor bârzăvene, nu putem să uităm de înaintaşii noştri care, după puterea lor, şi-au adus sprijinul la propăşirea comunităţii”.
Şi invitaţii
După cum am spus deja, aproximativ 100 de invitaţi au participat la eveniment. Printre aceştia am putut găsi oameni din toate domeniile. Profesori sau învăţători, profesori universitari, doctori în diferite domenii, ingineri, preoţi sau foşti primari, toţi având un lucru în comun: s-au născut şi au crescut în satele bârzăvene. La festivitate a participat chiar şi o profesoară care a predat în Bârzava încă din anul 1964, atunci când a pornit la drum prima generaţie de elevi care au învăţat întreg ciclul gimnazial, de opt clase, la şcolile din Bârzava. Printre invitaţi s-au numărat şi prefectul Aradului, Floretina Horgea, subprefectul Vasilică Damian şi deputatul Dorel Căprar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!