Timp de mai bine de două ore, PDL-iştii şi reprezentanţii Curţii Constituţionale, veniţi să citească în plenul Camerelor reunite, decizia privind invalidarea referendumului, au fost ţinuţi în şah de către parlamentarii USL. Deşi părea o simplă formalitate, date fiind asigurările preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, realizarea cvorumului a însemnat un adevărat circ, atât PSD-iştii cât şi liberalii hotărând, în interiorul grupurilor parlamentare, boicotarea şedinţei.
Şedinţa a fost întreruptă de două ori, la un moment dat şansele reluării ei părând iremediabil compromise. Cu toate acestea, după ora 17,00, la a treia „încercare”, la presiunile liderilor USL, unii dintre parlamentari au renunţat la boicot, în sală fiind prezenţi 238 de aleşi. Tentativa senatorului Ioan Ghişe de a forţa amânarea citirii deciziei cu două zile nu a avut niciun succes.
În momentul în care judecătorul CCR, deja celebrul Minea, a încetat să citească, toţi parlamentarii USL au părăsit din nou sala, pentru a sublinia că, deşi, de nevoie, au asigurat cvorumul, dezaprobă întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni, contrar voinţei poporului./P.5
Boicotul individual, insuficient
Din discuţiile cu parlamentarii arădeni, care s-au deplasat in corpore la Bucureşti, grupurile parlamentare nici măcar nu au mai supus la vot revenirea în sală, procentajul celor care din start s-au pronunţat pentru boicot fiind zdrobitor. Totuşi, în urma insistenţelor lui Victor Ponta, inclusiv prin SMS-uri, s-a decis ca unii de la PSD şi unii de la PNL să asigure cvorumul, la limită. Aceasta, deoarece „sunt obligaţii internaţionale care trebuie onorate”, cum s-a exprimat Viorel Hrebenciuc.
De partea liberalilor, liderii au recunoscut că a fost vorba despre „un boicot individual”, fiecare parlamentar acţionând după cum îi dictează conştiinţa. Mai exact, cum au declarat, la unison aleşii opoziţiei, au refuzat să asiste la nesocotirea votului a 7,4 milioane de alegători, de către o Curte „anticonstituţională”.
Pe linia centrului
Conform celor stabilite la centru, parlamentarii arădeni ai PDL şi-au exprimat bucuria pentru „victorie”, la care, prin prezenţa în sală şi atitudine, şi-au adus contribuţia atât parlamentarul UDMR cât şi cel al UNPR.
La polul opus, niciunul dintre cei trei USL-işti arădeni nu au reintrat în sală, declarând, fără excepţie, că „revenirea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte, după ce a fost demis de către popor, este o ruşine, un abuz fără margini, prin încălcarea Constituţiei, a Legii referendumului, a prevederilor Comisiei de la Veneţia, o sfidare a poporului român”. Toţi, deasemenea, exprimându-şi convingerea că, în scurt timp, voinţa poporului va fi respectată, întoarcerea preşedintelui suspendat nefiind pentru mult timp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!