ARAD. Infracțiunile în școli sau în apropierea acestora nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni. Scăderea numărului de infracțiuni comise în zona unităților de învățământ surprinde, totuși, mai ales că tinerii din ziua de astăzi sunt tot mai teribiliști și mai violenți.
Un raport întocmit de către Inspectoratul de Poliție al Județului Arad (IPJ) arată că numărul de infracțiuni a scăzut în unitățile de învățământ din județul nostru. Dacă aceasta este o veste bună, IPJ ne dă și o veste rea: chiar dacă infracțiunile au scăzut, violențele au crescut. Potrivit datelor oferite de poliţişti, în anul școlar 2012-2013 au fost înregistrate 29 de infracțiuni, față de 38 de infracțiuni, câte au fost înregistrate cu un an înainte. Majoritatea covârșitoare a infracțiunilor, adică 27 din 29, au fost sesizate la unitățile de învățământ din mediul urban.
Din totalul ilegalităților comise, 27 au avut loc în incinta școlilor, iar 2 în zona adiacentă. Tot în raportul IPJ se precizează faptul că în cazul a 20 de infracțiuni au fost descoperiți autorii, în timp ce 9 ilegalități au fost înregistrate cu autor necunoscut.
Dacă, din informațiile prezentate până acum, stăm mai bine decât anul trecut, următoarele date furnizate de Poliție arată că situația nu este chiar roz: 13 infracțiuni s-au referit la loviri și alte violențe, cu una mai mult decât anul trecut, iar trei infracțiuni se referă la amenințări, cu două mai multe decât în anul școlar precedent. Doar numărul furturilor (13 față de 25) a scăzut mult față de anul trecut.
Oamenii legii au întocmit și un set de cauze care au favorizat producerea infracțiunilor în școli. Prima cauză specificată ar fi lipsa de supraveghere sau supravegherea superficială a elevilor de către cadrele didactice. În plus, se pare că și lipsa unor măsuri eficiente de pază la unitățile de învățământ și pregătirea precară a agenților de pază favorizează apariția acestor probleme. Totodată, permisivitatea cu privire la deţinerea şi folosirea telefoanelor mobile pe perioada participării la cursuri ar fi o problemă, ținând cont că majoritatea furturilor sesizate sunt de telefoane mobile.
Cei de la IPJ au prezentat și concluziile situației infracționale din unitățile de învățământ. Potrivit acestora, faptele comise în școli au un caracter spontan și sunt de o gravitate redusă, fără forme specifice de organizare. Iar, pentru reprezentanții unităților de învățământ, oamenii legii au venit cu sfaturi: se impune o mai mare implicare a cadrelor didactice din perspectiva supravegherii elevilor pe perioada când aceștia se află în incinta școlilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!