ARAD. Nu e de ajuns că au un handicap care îi împiedică să ducă o viaţă normală şi le atrage, adesea, stigmatizarea. Sunt umiliţi chiar de instituţia care ar trebui să le apere drepturile. Au devenit ţinta indolenţei unor funcţionari care, în loc să le sară în ajutor, îi tratează ca pe nişte paria. Vorbim despre persoanele cu handicap din judeţul Arad, pe de o parte, şi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, de cealaltă parte.
Mai multe persoane cu handicap şi aparţinători ai acestora ni s-au adresat pentru a reclama bătaia de joc la care sunt supuşi, periodic, de către unii dintre angajaţii DGASPC Arad. Comportamentul nepotrivit al acestora a devenit, în timp, obişnuinţă. Semn că, în afară de cei batjocoriţi, nimeni nu a fost deranjat de atitudinea neadecvată a funcţionarilor. Ceea ce înseamnă fie că funcţionarii nu au şefi, fie că şefii nu-i supreveghează pe subalterni, fie că şi unii, şi alţii sunt… făcuţi din acelaşi aluat. E trist că metehnele angajaţilor Direcţiei se păstrează (ba, chiar se extind) în timp, afectând negativ viaţa persoanelor cu handicap şi a familiilor lor. Asta în ciuda faptului că instituţia şi-a schimbat, anul trecut, directorul. Cutumele funcţionarilor, însă, par a fi atât de puternic înfipte încât sunt foarte greu de îndepărtat…
O sesizare
Redăm una dintre cele mai recente sesizări primite la redacţia Jurnal arădean/ Aradon. Ea vine din partea unei persoane nevăzătoare, încadrate în gradul I de handicap, cu drept de însoţitor.
„Deşi toate rapoartele medicale arată clar că pierderea vederii este ireversibilă şi pierderea capacităţii de muncă şi autoîngrijire este totală, sunt chemat anual la comisie şi obligat să fac anual reexaminări medicale care bineînţeles costă – nu puţin – şi care, anual, spun acelaşi lucru: că nu mai am nicio şansă să-mi recapăt vederea. (…) Am fost programat în 12 ianuarie. Am fost prezent acolo, cu toata documentaţia necesară, la prima oră. Fără să mi se accepte dosarul, mi s-a spus să revin în data de 21 ianuarie. Fără nicio explicaţie! În 21 ianuarie, la ora 8.30 am fost prezent acolo, aşa cum mi s-a spus. Şi eu, şi alte persoane cu handicap grav, inclusiv cu handicap locomotor, o altă doamnă cu scleroză şi alte cazuri grave. Tuturor celor prezenţi acolo ni s-a spus că «azi nu se preiau dosare pentru revizuire, că sunt deja luate prea multe» şi să revenim toţi în 28 ianuarie. Cu toate că aveam programarea făcută deja! (…) Pentru mulţi dintre cei amânaţi, o nouă deplasare acolo necesită eforturi foarte mari, mulţi dintre ei vin din sate mai îndepărtate, din judeţ… Nici nu s-a stat de vorbă cu ei!” – încheie, revoltat, nevăzătorul.
Dumnezeii handicapaţilor
Sunt câţiva oameni în DGASPC care „fac legea” în relaţia cu persoanele cu dizabilităţi. Ei sunt dumnezeii handicapaţilor. Ei fac programările la Comisie şi tot ei le anulează în mod dubios. Ei sunt cei care-i privesc dispreţuitor pe neajutoraţi, fără să le pese de neputinţa lor. Ba, mai mult, profită de handicapul oamenilor şi de faptul că aceştia sunt, într-un fel, la mâna lor.
Milă? Respect? Decenţă? Aceste atitudini nu se află pe lista sarcinilor lor de serviciu… Dar care sunt, de fapt, sarcinile lor? Pentru ce îşi iau salariile aceşti oameni? Până când va mai fi tolerat comportamentul lor?
Răspunsul DGASPC
Am adus aceste chestiuni în atenţia conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad. De la acest nivel, însă, e nevoie – se pare – de câteva dioptri pentru a vedea lucrurile aşa cum se petrec ele în realitate. Cel puţin asta am dedus din răspunsul pe care l-am primit din partea DGASPC.
Care răspuns începe cu precizarea că „…pe adresa instituţiei nu a fost depusă nicio plângere scrisă sau verbală în privinţa cazului semnalat de dumneavoastră”. În continuare, ni se serveşte o lecţie despre cum trebuie să funcţioneze activitatea de (re)evaluare a dosarelor persoanelor cu handicap şi despre criteriile medico-psiho-sociale ce trebuie îndeplinite pentru permanentizarea gradului de handicap. Mai departe, este prezentat chiar programul cu publicul al Serviciului de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap şi al Compartimentului evidenţă şi plată prestaţii sociale.
În finalul răspunsului primit de la DGASPC (semnat de directorul Erika Stark şi purtătorul de cuvânt Vanina Vanci) se arată: „Persoanele care au nelămuriri sau doresc să depună sesizări cu privire la metodologia de lucru, pot depune sesizări de luni până joi, între orele 8.30- 16.00 şi vineri între orele 8.30-13.00. De asemenea, precizăm că orice persoană se poate înscrie în audienţă la conducerea instituţiei, conform următorului program: director general, în ziua de miercuri, în intervalul orar 9-11; director general adjunct asistenţă social, luni, 9-11.”
Ne întrebăm ce ar putea să li se răspundă celor nemulţumiţi dacă nouă ni s-a răspuns cum ni s-a răspuns. Adică nicicum!
Citiți principiile noastre de moderare aici!