Arad. Bătălie pe proiecte de hotărâre în CLM. Scopul declarat e binele elevilor, părinţilor şi profesorilor de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Mihai Eminescu. Şi sperăm că măcar dumneavoastră, cititorii, nu vă îndoiţi de acest lucru.
Războiul, însă, a devenit de mult unul strict politic, iar una dintre luptele cu greutate din acest război se va da joi de dimineaţă în CLM. Aici, la final de ordine de zi, stau două proiecte care se bat cap în cap: proiectul Primăriei Arad pe tema şcolii şi proiectul tuturor celor 9 consilieri USL pe aceeaşi temă. Primăria le propune aleşilor să voteze o solicitare pentru ca, pe viitor, Guvernul să cedeze CLM, pe gratis, clădirea Poliţiei de Frontieră pentru Şcoala Gimnazială, în timp ce consilierii USL le propun aceloraşi aleşi să voteze pentru cumpărarea sediului actual al şcolii de la proprietar (Biserica Catolică).
Cine va avea câştig de cauză vom afla joi, în jurul orei 11.00. Pentru a trece de CLM, ambele proiecte au nevoie de doar 12 voturi, aşa că proiectul Puterii s-ar putea să treacă ca prin brânză de aleşi. În plus, cum în aceste zile se vorbeşte de mobilizarea celor din PDL, s-ar putea ca nimeni din tabăra Puterii să nu absenteze de la şedinţă, caz în care şansele USL sunt egale cu zero.
Proiectul USL
USL le propune totuşi colegilor din CLM cumpărarea imobilului în care funcţionează acum Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu, de pe strada Episcopiei, nr.40-42, stabilirea unei comisii care să înceapă negocierile de cumpărare, comisie care va face oferta de cumpărare şi va stabili preţul cu proprietarul. În comisie, aleşii USL i-au strecurat chiar şi pe Ovidiu Moşneag şi Czister Kalman, deşi e evident că cei doi sunt de partea proiectului Primăriei Arad şi nicidecum a Opoziţiei.
9.189 de euro, chirie pe lună
În prezent, imobilul în care funcţionează şcoala aparţine Episcopiei Romano-Catolice Timişoara, unitatea de învăţământ plătind o chirie de 9.189 de euro pe lună (2,25 euro pe metru pătrat), contractul de închiriere expirând pe 30 noiembrie 2013. Este vorba de un imobil de peste 4.000 mp şi cu alţi peste 4.000 mp de teren, cu trei corpuri de clădire, clădiri care au nevoie de reparaţii la acoperiş, reparaţii interioare şi exterioare şi la termoficare. Intervenţii care nu pot fi făcute acum decât de proprietar, care, vă daţi seama, s-a tot grăbit să le facă… În referatul care însoţeşte proiectul USL se mai arată faptul că achiziţionarea imobilului ar scuti primăria de plata chiriei (exorbitante – am spune noi). Şi tot aici se aminteşte de faptul că a existat o hotărâre din trecut pe tema şcolii, hotărârea CLM Arad 147 din anul 2012, în care s-a solicitat Guvernului trecerea în proprietatea CLM a imobilului care găzduieşte astăzi Poliţia de Frontieră pentru a folosi drept şcoală, dar se subliniază tot aici că Ministerul Afacerilor Externe a răspuns că acest imobil cu şapte clădiri este indispensabil.
Ministerul, altă atitudine?
Proiectul Puterii vorbeşte, însă, de altă atitudine a aceluiaşi minister, care este se pare, dispus, după declaraţiile primarului şi urmare a întâlnirii dintre premier, ministru şi edil, să cedeze imobilul fără a cere nimic la schimb, nici măcar un alt imobil, cum se solicitase înainte. Singura obligaţie, conform proiectului întocmit acum, este ca Primăria Arad să menţină destinaţia imobilului drept şcoală gimnazială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!