De această dată a fost rândul edilului de Arad să vină, în cadrul unei conferinţe de presă, cu acte şi documente prin care a vrut să indice faptul că adresa Ministerului Apărării Naţionale, făcută publică de liderii USL Arad, conţine o serie de neadevăruri. Concluzia primarului e clară: Armata nu vrea să renunţe la cetate şi găseşte acum tot felul de tertipuri pentru a se sustrage obligaţiilor asumate.
„În interiorul structurilor de la Bucureşti nu a vrut nimeni să ne dea cetatea. Când s-a schimbat forţa politică şi ministrul, situaţia a devenit simplă: ca să nu ne dea cetatea, au mărit valoarea investiţiei şi ne-au cerut să ridicăm clădiri noi, deşi acest fapt nu e posibil juridic, pentru că hotărârea de Guvern vorbeşte doar de reabilitarea unităţii militare din Gai”, a precizat ieri primarul.
Falcă a etichetat răspunsul remis de minister drept unul politic, a precizat că acest răspuns arată faptul că nu există nici o legătură între conducerea ministerului şi armată, pentru că altfel oficialii ar ştii câte s-au făcut pentru preluarea cetăţii şi ar fi primit documentele aferente, şi că acelaşi răspuns confirmă că există o diferenţă de valoare între cea stabilită iniţial pentru Gai şi cea de acum, chiar dacă nu se recunoaşte decât diferenţa fluxului de schimb valutar.
Falcă a arătat mai multe documente legate de cetate, o hotărâre de Guvern legată de preluarea cetăţii, două hotărâri de CLM, privind blocurile ANL dedicate militarilor şi terenul de zece hectare destinat poligonului de pregătiri pentru armată, şi mai multe minute încheiate în urma discuţiilor purtate cu oficialii MAPN legate de modalităţile de reabilitare ale unităţii militare din Gai.
Documente pentru muncă
Edilul spune că răspunsul ministerului este fals atunci când vorbeşte de faptul că Primăria Arad nu a făcut nimic în privinţa blocurilor ANL, arătând pentru a-şi argumenta spusele o solicitare pentru ridicarea celor 126 de apartamente în Micălaca pentru militari. Tot ca un fapt neadevărat a fost prezentat şi paragraful din comunicatului ministerului în care se sublinia că nu s-a fixat nici o valoare pentru reabilitarea unităţii din Gai, în condiţiile în care în documentele legate de aceste obiective, spune Falcă, sunt deja indicate preţurile estimative ale diverselor renovări din interiorul unităţii. Falcă a dat citire câtorva cerinţe ale armatei şi preţurilor estimative ale renovării lor (de exemplu, renovarea pavilionul A1, preţ total 494,6 mii lei) precum și câtorva date de pe schimburile de adrese, de pe hotărârile luate etc.
„Vine acum ministerul şi ne spune că nu am dat şi nu am făcut nimic. Vă daţi seama? Se vede că e o reacţie pur politică a ministerului, care nu s-a mai obosit nici să studieze documentele. Doar că din această cauză am ajuns la blocaj. Nici economic, nici juridic nu putem realiza noile clădiri pe care ni le cere acum ministerul, pentru că în hotărârea de Guvern se face referire doar la reabilitarea clădirilor existente. Din păcate, azi, nici o forţă politică nu ne sprijină să preluăm cetatea şi vom pierde iarăşi fondurile europene pentru reconversia ei”, a fost concluzia primarului.
În aşteptarea replicii
Subiectul nu va fi îngropat cu siguranţă, căci este de aşteptat și replica Ministerului Apărării Naţionale şi a liderilor USL Arad pe acest subiect, unul care dă bine să fie pe buzele tuturor. Dincolo de şicanele politice pe care şi le fac politicienii Aradului,de la Putere şi din Opoziţie, în perioada de campanie electorală, pe un subiect de interes local, cu priză la public, un fapt e cert: cetatea ar trebui să fie a arădenilor. Cine îşi va asuma la final creditul pentru această reuşită, dacă ea se va produce vreodată, e, în cele din urmă, doar o chestiune de … campanie electorală şi poate de orgoliu. Pentru arădenii de rând acest fapt nu ar trebui să mai conteze şi poate nici nu contează.
Citiți principiile noastre de moderare aici!