Păuliș. Cei 75 de ani de la eroicele lupte în urma cărora eroii Detașamentului Păuliș au reușit să apere, în cel de-al Doilea Război Mondial, defileul Mureșului, suveranitatea și integritatea României în fața trupelor hortyste, de 10 ori mai numeroase și mai bine înarmate, au fost marcați, duminică, 15 septembrie, printr-o serie de manifestări ample care au avut loc în zonele în care s-au purtat lupte crâncene. La ceremonii au fost prezenți și câțiva veterani din acea perioadă, puținii care mai sunt în viață.
Ceremonii militare și religioase
Ceremoniile militare și religioase au început încă de dimineață în comuna Păuliș, unde s-au dat eroicele lupte, și la cimitirul eroilor din Radna, unde se afla școala militară ai cărei elevi au purtat acele lupte. Un parastas în memoria eroilor a fost ridicat la Biserica Ortodoxă din comuna Păuliș. Momentul central al manifestării a avut loc odată cu ceremonialul militar și religios de la Monumentul Eroilor din Păuliș, de lângă DN 7, unde au fost depuse și coroane de flori în memoria eroilor.
Urmași ai eroilor și veterani
La evenimente au fost prezenți urmași ai eroilor și veteranilor bătăliei de la Păuliș, precum și membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Argeș, dar și strănepoți ai eroilor. Și strănepotul unui veteran erou aflat încă în viață, un cunoscut tânăr vilonist, Ștefan Șimonca-Oprița, a fost prezent și a susținut un mic concert, în memoria înaintașului său și celorlalți eroi.
Ceremoniile s-au încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu” cantonat în Cetatea Aradului.
Din arhivele militare
Pentru a întregi informațiile despre acele zile, a fost lansată și pagina de internet http://eroiidelapaulis.ro, coordonată de către col.rez. Marcel Lucaciu, care cuprinde și documente inedite din arhivele militare.
1.800 de români contra 20.000
Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea defileului Mureş şi Criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară „Budapesta”, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.
Trimite articolul
XUn titlu foarte interesant, Batalia de la Arad, eroii de la Paulis
Hai sa fim realisti. Daca joci 89 minute in echipa A iar in minutul 90 treci in echipa adversara B, de partea cui ai jucat?
Nu va faceti iluzii, Romania a luptat 4 ani de partea Germaniei, abia cand era clar ca Germania nu are cum sa castige, a trecut de partea cealalta. Practic si tehnic, prin tradarea aliatilor de pana atunci. Dar, nu era prima data cand Romania isi trada aliatul.
-
Da chiar sa fim realisti, de ce fel de aliati vorbesti tu,de Germania care a dat Ungariei si Rusiei teritori romanesti. Unde ai auzit tu ca un aliat sa-ti negocieze teritoriile tale la dusman. Romania nu a avut aliati,decat aliati cu interese de multe ori ostile noua si fortata de imprejurari,a trebuit sa lupte de ambele parti,doar pentru asi pastra teritoriul national si nu noi am pornit razboiul,ci cei doi mari dictatori Stalin si Hitler.
Stimá ptr. veterani, dar totusi concluzia acum 75 de ani a fost…
“Greu a fost cu Der-Die-Das (Wehrmacht-ul), dar mai ráu a fost cu Dawai ceas (bolsevicii)”.
Unele comentarii, de tot……
da măi Skyman dar intreaba-te ce … au cautat romanii nostri – sub comanda marelui rege Mihai ca sef de stat,- alaturi de hitleristi si hortisti dincolo de Prut , la Odesa la Stalingrad si la Cotul Donului Mai un pic si intrau si in Alaska daca nu interveneau americanii Asa ca nu te mai mira de razbunarea ulterioara a rusilor care a fost excesiva (atat din punct de vedere economic cat si politic ! )
Intrebare
oare cu aceasta ocazie li s -au dat celor cativa veterani ce mai traiesc cativa bănuți sub formă de cadou primă sau ce o fi ea? Asta era pt dansii un lucru f f bun avand in vedere ca toti au niste pensii de …..tot plansul din pacate.
Domnul parlamentar in costum in gri, halo, se aude? Doar numele NU va recomanda pentru prezenta in randurile armatei romane. Dragostea dvs de tara am remarcat-o in epoca Dragnea….
daca tot vorbim de fostul rege si de casa regala cum de intr-un stat republican se adminte functionarea legala a unei case regale ? sau cumva Romania nu e REPUBLICA?