Paşii cei mai mari şi mai importanţi au fost făcuţi. Acum urmează paşii mici, care să restabilească normalitatea în Nadăş. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că documentele prin care familia Colţeu s-a „încununat” drept proprietara Nadăşului sunt false. Asta după ce Curtea de Apel Timișoara a decis acelaşi lucru. Totul în urma unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia Timișoara, anchetă care s-a întins pe parcursul a doi ani de zile. Finalitatea a fost, însă, raza de lumină a locuitorilor din Nadăş: instanţele au decis că pădurea şi terenul agricol al Nadăşului, evaluat la peste 20 de milioane de euro, au intrat în proprietatea familiei Colţeu ilegal, pe baza unor acte false. Chiar dacă cea mai importantă luptă a fost câştigată, acum urmează alte mici războaie prin care se încearcă anularea sentinţei emisă de Judecătoria Ineu în anul 2006, sentinţă prin care întreg extravilanul satului Nadăş a devenit moşia unei singure familii. Pe rolul Judecătoriei Ineu are loc un proces prin care Romsilva, prin Direcţia Silvică Arad, solicită instanţei revizuirea sentinţei din anul 2006, acea sentinţă total favorabilă familiei Colţeu.
Pe ce bază a fost făcută această cerere? Pe baza deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a decis, irevocabil, că documentele folosite de familia Colţeu sunt falsuri. Teoretic, procesul ar trebui să fie unul foarte simplu pentru magistraţii din Ineu, revizuirea fiind, practic, doar o simplă formalitate. Primul termen al procesului de la Ineu a avut loc în data de 3 august. Dar instanţa a decis amânarea cauzei până la data de 31 august.
Multe altele
Procesul intentat de Romsilva nu este singurul care vizează situaţia Nadăşului. Alte nouă acţiuni au fost deschise la Judecătoria Ineu, toate având ca „ţintă” familia Colţeu. Unele dintre procese vizează revizuirea sentinţei din 2006, altele cereri de revendicare imobiliară, iar alte acţiuni vizează cereri de uzucapiune. Practic, familia moştenitoare este atacată acum din toate direcţiile. Chiar dacă unele dintre procese au avut termene, cum am arătat şi mai sus, magistraţii Judecătoriei Ineu au decis ca toate să se judece în data de 31 august. Cel mai probabil, se vizează o sentinţă unitară, care să dea câştig de cauză celor care solicită revizuirea. Chiar şi aşa, nădăşenii vor trebui să mai aştepte puţin până în momentul în care şi Tribunalul Arad va emite o sentinţă pe această speţă.
Termenii legali
Decizia ce va fi dată la Judecătoria Ineu va putea fi atacată la instanţa superioară, respectiv la Tribunal. În teorie, este doar o chestiune de timp până când terenurile Nadăşului vor reveni proprietarilor de drept, respectiv Romsilva şi locuitorii satului. Dar, cu toate acestea, trebuie respectate legile şi paşii birocratici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!