Bătăliile viitorului s-au dat, sâmbătă, in Arad, unde zeci roboții din mai multe județe din vestul țării au intrat intr-un concurs organizat de campionii mondali de robotică de la echipa Delta Force și Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad. In spatele roboților stă munca de luni sau ani de zile a sute de elevi, care au trăit competiția cu emoții maxime.
Primul League Meet din Arad a adunat la start sute de elevi din vestul României. „Am venit de la Timișoara. A fost o bătălie foarte tensionată și au fost momente din care am învățat multe de învățat pentru viitor. Este prima oară când particip la un asemenea concurs în afara Timișoarei și încerc să fiu alături de echipa mea”, a punctat Alesia Teculescu din echipa de robotică de la liceul „C.D. Loga” din Timișoara.
Și pentru arădeni tensiunea a fost la cote maxime, pe lângă faptul că au fost organizatori au și concurat, iar unii dintre ei chiar pentru prima dată.
„Este prima oară când vin la un concurs de robotică. Emoțiile sunt foarte mari și este destul de dificil să facem ca roboții să funcționeze de fiecare dată și sarcinile pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit sunt destul de grele”, a mărturisit și Andrei Oțoiu.
Arbitrii, pe poziții
„Ca și arbitru trebuie să fim atenți la toate mișcările pe care roboții le fac pe teren. Sunt patru roboți pe teren și suntem doi arbitri. Fiecare pixel plasat, fiecare penalizare, fiecare punct trebuie supervizat cu multă atenție pentru a nu exista neconcordanțe. Sunt meciuri tensionate”, a spus Mihai Ozarchievici, unul dintre arbitrii competiției.
Trebuie spus că fiecare membru din echipă are un rol diferit, de la programare până la marketingul echipei, iar pentru ca roboții să fie pregătiți de competiții elevii își dedică chiar și câte 5-6 ori pe zi pentru a-i construi.
Antrenamentul
Înainte să ajungă pe terenul de concurs, tinerii și roboții lor își fac încălzirea pe un teren de antrenament. „Avem o zonă de antrenament unde se calibrează senzorii sau dacă descoperim vreo problemă venim să o rezolvăm până la următorul meci. Totul e contra timp. Încercăm să câștigăm fiecare meci, urmărim și ceilalți roboți să vedem dacă au anumite greșeli să învățăm și de la ceilalți și de la noi. Se simte tensiunea. Acest robot este la versiunea C și la fiecare eveniment la care am participat am descoperit ce am putea îmbunătăți, vorbim de vreo lună și jumătate de când lucrăm la acest robot. Fiind o echipă în primul an a trebuit să așteptăm destul de mult și după piese”, a punctat Barbu Bogdan.
Competiția de la Arad a fost organizată de către campionii mondiali de la echipa Delta Force a Liceului Național de Informatică și Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.
17 echipe în concurs
„În acest weekend am găzduit un eveniment cu 17 echipe cu un total de 250 de elevi și profesori. Avem echipe din județe precum Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin.
Echipele se luptă pentru a se califica la campionatul regional care va fi găzduit tot în Arad la finalul lunii februarie”, a explicat Octavian Botoșan, mentorul echipei Delta Force Arad.
Competiție oficială
Concursul, care este o etapă de calificări pentru campionatul național, a fost înscris pe lista Olimpiadelor și concursurilor oficiale a Ministerului Educației și face parte din calendarul oficial al Concursului First Tech Challege, organizat de Nație prin Educație.
Trimite articolul
XO să vă văd eu în viitor cind vă veți băga CIP-uri în cap sau o să vă implantați PECETEA pe mîna dreaptă sau pe frunte dacă tot continuați cu ROBOȚII creînd o lume a Roboțilori și o să ne conducă pe noi OAMENII
-
Dumneavoastra veti fi primul pe care vom testa daca functioneaza😉
-
Multumim de sustinere
🤔 A fost cumva interzisa filmarea?
Erau roboți funcționali ori doar machete🤣
-
A fost transmis live pe Youtube First Tech Challenge
“League meet” Fereastra Dumnezeu