Mediul de afaceri e un ring de luptă în care doar cei mai creativi, perseverenți și îndrăzneți vor putea să câștige. Și chiar dacă în ultimii ani s-a încercat o deschidere a mediului de business și înspre partea feminină a antreprenorialului, în continuare afacerile par o lume dominată de bărbați. Câte femei reușesc să se impună în fruntea business-urilor pe care le au? Potrivit statisticilor, aproximativ 3 din 10 companii au acționari sau asociați de sex feminin. Balanța este ușor mai echilibrată când vorbim de întreprinderi familiale, individuale sau persoane fizice autorizate, dar și acolo majoritatea sunt tot bărbați.
Oficiul pentru Registrul Comerțului a publicat statistici detaliate privind distribuția pe sexe a mediului de afaceri. Așadar, potrivit ONRC, la finalul lunii octombrie, în județul Arad existau un total de 21.269 de persoane juridice active. Toate aceste societăți aveau cumulat 31.044 asociați/acționari persoane fizice. Dintre acești peste 31 de mii de arădeni implicați în mediul afacerilor, 11.387 sunt femei, ceea ce înseamnă un procent de 36,68%.
Procentual, Aradul se încadrează în tiparul național, procentul pe țară fiind de 37,29% femei și 62,71% bărbați. Singurul județ unde ponderea acționarilor și asociațiilor de sex feminin trece de 40% este Tulcea, dar aici numărul persoanelor juridice din acest județ este printre cele mai mici – de doar 7.910. La polul opus, în județul Harghita este cea mai mare diferență între reprezentanții de sex feminin și cei de sex masculin, bărbații fiind asociați sau acționari în 67,50% din cazuri.
Evoluția din ultimii 7 ani
Analizând evoluția din ultimii șapte ani, ONRC punând la dispoziție statistici începând cu anul 2013, în județul Arad a existat o ușoară creștere a amprentei feminine în afaceri. Așadar, la finalul lunii octombrie 2013, Aradul avea 14.571 de persoane juridice active – cu aproape 7.000 mai puține decât în acest an, și o distribuție a acționarilor și asociațiilor după cum urmează: 35,65% femei și 64,35% bărbați.
Echilibru în micile afaceri
„Bătălia” sexelor în economie pare mult mai echilibrată atunci când ne referim la micile afaceri – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale. La sfârșitului lui octombrie, în județ erau active 11.149 de astfel de entități economice, având un total de 12.244 de titulari/membri. În speța micilor întreprinzători, femeile au un procent de 41,89%. Prezența femeilor în cadrul PFA-urilor și micilor întreprinderi s-a menținut, însă, la același nivel din ultimii ani. În 2013, spre exemplu, procentul femeilor era de 41,30%, așadar sensibil egal cu cel din acest an.
Situația națională
La nivel național, ONRC confirmă că la finalul lui octombrie erau active 392.319 persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale. Societățile totalizau 428.235 de membri și titulari, iar dintre aceștia 39,71% erau femei.
Raportul mondial
Potrivit ultimului Raport Mastercard Index of Women Entrepreneurs (MIWE) 2020, România ocupa locul 20 din 58 de state, în clasamentul femeilor de business. În ceea ce privește condițiile antreprenoriale favorabile, România era doar al 40-lea stat din cele 58 analizate, iar procentul afacerilor deținute de femei era de 27,3%. Conform aceleiași surse citate, pandemia COVID-19 a avut un impact disproporționat asupra business-urilor deținute de femeile din întreaga lume, 87% dintre acestea afirmând că au resimțit un impact negativ puternic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!