ARAD. A părut că s-a lăsat praful peste dosarul care s-a referit la plata către Confort SA a sumei de 2,8 milioane de euro. Consilierii judeţeni au întrebat de câteva ori care este situaţia banilor respectivi, dar răspunsurile primite au fost vagi. Acum a explodat şi bomba: Consiliul Judeţean Arad (CJA) ar putea recupera aproximativ 2,8 milioane de euro care au fost plătiţi către Confort SA. Scandalul a izbucnit în urmă cu vreo trei ani de zile, după ce Confort SA a câştigat licitaţia pentru implementarea proiectului european care se referă la un sistem de management integrat a deşeurilor la nivelul judeţului Arad. La un moment dat, firma constructoare a executat anumite lucrări care nu erau specificate în proiect şi nici nu au fost cerute de către CJA. Valoarea acestora? 2,8 milioane de euro. Firma a eliberat şi factură pentru aceste lucrări, însă Consiliul Judeţean a refuzat să le plătească pentru că nu le-a cerut. A urmat apoi un proces la Tribunalul Arad, urmat de un altul la Curtea de Apel Timişoara. CJA a pierdut în ambele instanţe. Dar tot a refuzat să plătească. „Nu am cerut acele lucrări, nu am vrut să plătim ceea ce nu am solicitat”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA. Însă un titlu executoriu şi pericolul de impunere a popririlor pe conturile Judeţului i-a convins pe cei din CJA să plătească.
Perioadă de linişte
A urmat, apoi, o perioadă de relativă linişte la CJA. Mai puţin în şedinţele de consiliu în care consilierii au întrebat de nenumărate ori care este situaţia acestor bani, care este situaţia proceselor şi cum vor fi recuperate fondurile. Mai mult, au fost lansate acuze de complicitate între conducerea CJA şi cei de la Confort SA, s-a vorbit voalat despre anumite beneficii de care cei din Judeţ ar fi beneficiat. „Facem tot ce ne stă în putinţă pe cale legală să recuperăm banii”, a răspuns Ioţcu de fiecare dată când a fost atacat. Însă nimeni nu l-a prea luat în seamă. Acum, însă, se văd primele rezultate ale insistenţelor celor din CJA: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa Curţii de Apel Timişoara şi a trimis dosarul către rejudecare.
„Am fost atacaţi de consilieri că nu ne-am apărat banii. Dar acum putem vorbi: am încercat o procedură judiciară excepţională care ne-a ieşit. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au casat sentinţa de la Timişoara, deşi aceasta era definitivă şi irevocabilă”, a anunţat Nicolae Ioţcu. Asta chiar dacă avocaţii de la Confort SA au încercat să atace procedura CJA. „Acum, că putem vorbi despre această sentinţă, îi rog pe consilierii judeţeni care au fost foarte vocali în şedinţă să îşi ceară scuze public, ţinând cont că ne-au acuzat de complicitate. Iar Curtea de Conturi, care ne-a taxat de nenumărate ori pentru aceste procese, să nu mai aplece urechea la declaraţiile politice, ci doar la documente”, a spus preşedintele CJA.
Noi lupte
Faptul că Înalta Curte a casat sentinţa este doar prima bătălie câştigată dintr-un război ce a fost reactivat. Dosarul va ajunge acum, din nou, în mâinile judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara. Aceştia vor trebui să rejudece întreg dosarul. Cu toate acestea, bătălia tocmai câştigată de CJA este una foarte importantă în economia războiului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!