Luptă aprigă cu zeci de oferte pentru CET Arad. Lucrările de reparaţii, precum şi contractele de achiziţii de piese de schimb scoase la licitaţie de către reprezentanţii Centralei arădene au fost „vânate” efectiv de firmele specializate care s-au bătut în oferte. Criza se face din ce în ce mai simţită, drept dovadă fiind faptul că au fost licitaţii pentru care s-au depus chiar şi câte opt oferte din partea societăţilor care operează în sectorul energetic. Mai mult decât atât, ofertanţii provin din toate colţurile ţării!
Cinci licitaţii
Potrivit datelor publicate de curând de conducerea CET Arad, în această vară s-au atribuit cinci contracte de achiziţii, după tot atâtea licitaţii, pentru diverse lucrări de reparaţii şi pentru piese necesare continuării activităţii centralei de la marginea oraşului. CET a licitat achiziţia covoarelor de cauciuc cu inserţii textile pentru benzile transportoare din incinta centralei şi a organizat alte două licitaţii distincte pentru cumpărarea de diferite piese de schimb pentru cazane. Lista achiziţiilor continuă cu piese pentru utilaje de prelucrare a mineralelor şi contractarea de lucrări de reparaţii la izolaţiile refractare la turnurile de prelevare şi arzătoare de cărbune.
Bătaie pe sume mici
De menţionat, două dintre contractele scoase la mezat de către CET Arad au fost cele mai râvnite. Este vorba despre contractele cu cele mai mici sume puse la dispoziţie, cele de achiziţie de piese de schimb. La fiecare din cele două licitaţie s-au depus câte opt oferte, care a dus la reducerea substanţială a preţului plătit de CET: de la 150.000 de lei cât s-a estimat iniţial, preţul s-a redus la 110.700 lei în primul caz, respectiv, la cea de a doua licitaţie, preţul s-a redus de la 235.835 lei, la 95.136 lei. Concurenţa a determinat, astfel, reducerea preţului estimat iniţial la toate licitaţiile organizate, CET reuşind să facă economii de sute de mii de lei. La polul opus se regăseşte contractul cu cea mai mare valoare scos la mezat de CET, de reparaţie şi modernizare a electrofiltrelor de la un cazan: 1,8 milioane lei, pentru care doar o singură firmă s-a arătat interesată.
În total, lucrările de reparaţii şi achiziţia de piese de schimb au costat centrala arădeană peste 2,2 milioane lei, fără TVA, cu mult mai puţin decât se estima iniţial.
Din toată ţara
Firmele care s-au ocupat de lucrările de reparaţii şi de furnizarea de piese de schimb sunt din Jilava (Ilfov), Drobeta Turnu Severin (Mehedinţi), Baia Sprie (Maramureş), Braşov şi Timişoara.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!