Drama vârstei a treia devine din ce în ce mai evidentă, chiar dacă datele exacte privind numărul pensionarilor care se chinuie să pună bani deoparte pentru a-şi cumpăra, zilnic, o pâine, nu sunt niciodată cunoscute cu exactitate. Se cunoaşte, totuşi, faptul că tot mai mulţi pensionari nu îşi permit să trăiască decent, din pensia mică pe care o primesc după zeci de ani de muncă, drept urmare recurg la împrumuturi la diferite instituţii financiare. Împrumuturi care, însă, le îngreunează şi mai mult traiul. Ajung în cele din urmă să fie executaţi silit pentru neplata taxelor şi impozitelor, neplata ratelor la bănci sau la cooperative de credit etc.
La nivel de Arad, însă, un raport întocmit de conducerea Casei Judeţene de Pensii, raport înaintat Prefecturii şi prezentat ieri în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural relevă situaţia dură. În raport sunt prezentate cifre exacte privind pensionarii arădeni care nu au mai reuşit să îşi plătească ratele la creditele contractate şi… au fost executaţi silit.
Este vorba despre peste 600 de pensionari arădeni, care, lunar, primesc o pensie mult mai mică, deoarece li se aplică popriri în urma titlurilor executorii emise de executori judecătoreşti.
Cifrele ascund, însă, în spatele lor, situaţia disperată în care au ajuns sutele de vârstnici arădeni: neputinţa de a-şi acoperi nevoile şi un trai la limita decenţei.
Pe lângă faptul că sute de vârstnici primesc bani mai puţini la pensie, deorece nu şi-au plătit ratele scadente, peste 13.000 de pensionari trăiesc din pensia minimă oferită de stat.
Sute de pensionari
Cifrele la nivelul Aradului relevă că nu zeci, ci sute de pensionari sunt, lunar, execuaţi silit pentru neplata datoriilor restante. „Lunar, sunt operate aproximativ 650 reţineri din pensii în baza titlurilor executorii comunicate de executorii judecătoreşti sau bancari, DGFP, Cooperative de credit, primării, rate CAR-pensionari, pensii de întreţinere etc., în urma acestor reţineri fiind necesare răspunsuri de confirmare a reţinerilor pentru executori şi instituţiile care au solicitat aceste reţineri precum şi viramentele aferente”, se precizează în documentul întocmit de Casa Judeţeană de Pensii.
Pensia minimă garantată
„O măsură de protecţie socială care a avut un impact important asupra persoanelor cu venituri mici, a fost introducerea pensiei sociale minim garantate, potrivit OUG nr.6/18.02.2009”, se precizează în document. Ca urmare a aplicării OUG nr.6/18.02.2009, începând cu luna aprilie 2009 pensia minim garantată a fost de 300 lei, iar din octombrie 2009 cuantumul a crescut la 350 lei.
De pensia socială minim garantată au beneficiat: 9.328 persoane, începând cu 1.04.2009 şi 13.812 persoane, începând cu 1.10.2009.
Cu 2,7 euro pe zi
Peste 13.000 de pensionari arădeni trăiesc, ca atare, cu 2,7 euro pe zi, bani din care trebuie să plătească utilităţile, să mănânce, să cumpere medicamente şi… eventual, dacă le mai rămâne ceva, să se îmbrace.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!