ARAD. Bazinul „Delfinul” pare să aibă zilele numărate. În lipsa unor investiții substanțiale, a unei susțineri financiare de la București, bazinul rămâne doar o amintire a celor care cândva i-au trecut pragul. Astăzi la „Delfinul” cele câteva spații închiriate care încă mai funcționează se gospodăresc cum pot, clădirea fiind debranșată de la sistemul de încălzire centralizată.
Nevoiți să găsească alte soluții
Un anunț publicat pe pagina de socializare ne-a atras atenția asupra situației de la „Delfinul”, situație despre care Jurnal arădean a tot scris în ultimii ani. Așadar, clubul de fitness care avea închiriat un spațiu în clădirea bazinului „Delfinul” a anunțat că s-a văzut nevoit să renunțe la spațiu și să își mute activitatea în altă locație. Motivul? Lipsa încălzirii centralizate. „Am făcut tot ce ține de noi sa păstrăm spaţiul, însă Polivalenta (n.r. clădirea bazinului Delfinul) a fost debranșată de la căldură, acest lucru punându-ne in imposibilitatea de a ne desfășura activitatea în condiții normale”, au transmis cei de la Auăleu Fitness.
Încălzirea, în grija chiriașilor
Dată fiind această situație, l-am contactat pe directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Alexandru Meszar. „Este vorba despre bazinul <Delfinul>, Sala Polivalentă fiind în continuare încălzită. Dar, da, în cazul bazinului s-a luat decizia debranșării de la sistemul de încălzire centralizat – CET. Din acel moment fiecare dintre cei care au spații închiriate în acea clădire a găsit soluții pentru a-și putea menține activitatea, optându-se pentru încălzirea pe curent. Am fost nevoiți să ne debranșăm de la CET pentru că nu puteam acoperi facturile enorm de mari pentru întreaga clădire”, a transmis Meszar.
La începutul acestui an, directorul DJST Arad a prezentat public facturile primite pentru încălzirea Sălii Polivalente – fiind vorba de aproximativ 21 mii de euro, iar în cazul bazinului nici nu se punea problema de a fi redeschis și reîncălzit. „Ne doream foarte mult să redeschidem bazinul, după ce am reușit să reparăm acoperișul. Intenționam să îl redeschidem, însă acum nici nu mai poate fi vorba de așa ceva. Am făcut un calcul estimativ și pentru încălzirea apei din bazin ar trebui să plătim în jur de 300.000 de lei doar către CET Hidrocarburi, fără să mai punem la socoteală facturile de apă și curent. În acest caz nici nu avem cum să reducem costurile, întrucât apa în bazin trebuie încălzită fie că sunt doar 10 persoane, fie că e bazinul plin”, a subliniat, la acel moment, Meszar.
Ei bine, din ianuarie și până acum situația nu s-a îmbunătățit deloc, criza de pe piața energiei resimțindu-se din ce în ce mai mult, șansele de salvare a bazinului „Delfinul” devenind aproape nule.
Promisiuni lăsate „în aer”
La sfârșitul lunii martie, ministrul Sportului, Eduard Novak, a fost prezent la Arad într-o vizită de lucru. În cadrul unei conferințe de presă, la aceeași masă cu Alexandru Meszar, Novak a transmis că ar urma să se aplice descentralizarea sălilor și bazelor sportive. Așadar, dacă până acum Bazinul „Delfinul” și Sala Polivalentă aparțineau de Direcția Județeană de Sport și erau finanțate de la Ministerul Sportului, de acum acestea vor reveni Consiliului Județean Arad, respectiv Primăriei Arad dacă se impune. „Sălile și bazele sportive care aparțin de DJS vor intra în patrimoniul consiliilor județene”, a spus Novak. Promisiunile de atunci au rămas, însă, doar la stadiul de discuții.
Interpelare către ministru
La şase luni de la vizita de la Arad, deputatul PNL Arad, Sergiu Bîlcea, i-a transmis o interpelare ministrului Novak urgentând luarea unei decizii. „Aradul nu a beneficiat de suficiente investiții în bazele sportive aflate în subordinea Guvernului”, a subliniat Bîlcea.
În răspunsul transmis, ministrul Novak susține: „Imobilele pe care Ministerul Sporturilor le administrează prin Direcția Județeană de Sport Arad, respectiv Clubul Sportiv Municipal Arad au fost propuse spre descentralizare, fiind inițiat în acest sens un proiect de lege privind stabilirea măsurilor de descentralizare a competențelor în domeniul sportului”. Ministrul mai susține și că prin această descentralizare „se va crea cadrul legal necesar demarării unor investiții privind reabilitatea și modernizarea acestora”.
Până când bazele sportive vor fi descentralizate și vor putea fi preluate de autoritățile locale, până când autoritățile locale și județene vor face proiecte de investiții majore în reabilitarea clădirilor și dotarea lor corespunzătoare, până se vor găsi finanțări aferente, Bazinul „Delfinul” rămâne doar o clădire scufundată în frig, în așteptarea unor vremuri ceva mai bune.
Trimite articolul
Xce loc frumos de un bloc sau doua; zece etaje sau mai inalte ca se poate
Meszar Demisia..Ești doar o slugă nenorocita.
vai si amar din sat, Aradul va devei comuna…ce a fost si ce a ajuns datorita autoritatiilor..
Acum să-i vedem pe super eroii politicii arădene Falcă, Bîlcea şi ceilalţi, care sau transformat în adevăraţi zei când David Popovici obţinea acele excepţionale rezultate. Tinerii care practică înot de performanţă, unde se vor antrena ? în piscină la Falcă sau în arteziana de la polivalentă ? Profesorii înotătorilor ce vor face ? se vor transforma în pescari sportivi sau vor fi angajaţi de Consiliul Judeţean ? Un examen foarte greu pentru aleşii oraşului ! D-le Falcă ai microfonul !
Bravo baieti!!! Sunteti foarte competenti!
Mafia din primaria Arad continua sa fure , sa distruga si sa puna mina pe tot ce se poate in Arad
Din păcate tot ce e frumos dispare ……..Au făcut la Subcetate un rahat de bazin unde s-au mai splat niște bani in loc sa investească in cel de la Polivalenta și sa renoveze toată cladirea fiind un spațiu foarte frumos și bine poziționat . E trist ce faceți din satul nostru cu tramvai, sincer ! Pentru voi sunt mai bune 10 locatii de rahat decât una și buna! De ce sa reperați ceva vechi si extraordinar ( și nu-i lăsați nici pe alții)dacă puteți avea ceva nou și de rahat ! Păcat …..
Aradul este ingropat de mult !
Păcat. Putea fi salvat, dar precis vor sa facă și aici un bloc sau doua, ca poate mai castiga ei cativa bani. Rușine!
Cred ca ar trebui primăria sa investească în modernizarea lui și oamenii ar veni cu drag. Locația este una foarte bună. Ori se dorește desființarea lui pt a planta acolo un bloc sau altceva.