ARAD. După doi ani de pauză cauzată de pandemie, unul dintre cele mai longevive festivaluri de teatru din România de după Revoluția din 1989, Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad, a revenit pe scenă. Debutul ediției cu numărul 26 a avut loc în pași de Belle Epoque, miercuri seara, spectacolul de început neaparţinând teatrului, ci modei. A fost o paradă a modei din perioada Belle Epoque, sub semnătura creatoarei de modă arădene Vali Cioban, modelele de pe podiumul improvizat în holul teatrului fiind din cele mai inedite. Printre modelele care au purtat creaţiile spectaculoase ale lui Vali Cioban s-au numărat sportivi de performanță, actori, oameni de afaceri, modele celebre din Arad, chiar şi poliţiste. Claudia Iuga, Zoltan Lovas, Monika Brosovsky-Boriga, Nicolae Brânzeu, Bianca Tirsin, Doru Pescaru au defilat ca niște regi și regine printre spectatorii veniţi să vadă piesa care deschide festivalul.
Imnul festivalului a fost şi el interpretat chiar de către compozitorul său, Cári Tibor. Au urmat momente muzicale susținute de către flautistul Boldizsár Szabolcs și pianistul și compozitorul Teo Milea și doar mai apoi ştafeta a fost predată Adei Milea şi actorilor de la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj Napoca veniți la Arad cu „Chiritza în concert”. Dacă frumusețea și muzica bună au acaparat parte din auditoriu venit la festival, în special pe cei care au prins loc lângă intrările spre sală, cunoscutele deja jocuri de cuvinte ale Adei Milea au făcut o sală întreagă să râdă. Iar Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici a fost plină ochi cu o ocazia deschiderii festivalului.
Ce urmează
Astăzi, publicul de teatru e invitat, de la ora 18.00, tot în Sala Mare pentru a vedea „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, jucat de actorii Teatrului Odeon București, spectacol cese va întinde pe două ore. Apoi, de la ora 20.30, arădenii sunt invitați în Sala Studio, pentru a-i vedea pe actorii Teatrul Național Novi Sad (Serbia), veniți să ne spună povestea „Cine a ucis-o pe Janis Joplin?, de Tijana Grumić, un spectacol cu subtitrare în limba română, în regia Sonjei Petrović, cu traducere din limba sârbă de Octavia Nedelcu (1h45min, fără pauză).
Week-endul începe la festival vineri, 25 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala Mare, cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și „Trei surori”, de A.P.Cehov, în regia lui Andrei și Andreea Grosu, un spectacol de 2h5min (fără pauză), și continuă în Sala Studio, de ora 20.30, cu invitații Teatrul Național Novi Sad (Serbia), care revin cu povestea „Cine a ucis-o pe Janis Joplin?”, de Tijana Grumic.
Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.00, pe scena Sălii Mari vor urca actorii Centrului Cultural „Lumina" București, cu “Școala nevestelor”, de J.B.P Molière, un spectacol în care direcția de scenă îi aparţine lui Victor Ioan Frunză. Piesa bucureştenilor durează două ore fără pauză şi nu este recomandată tinerilor sub 16 ani.
Duminică, 27 noiembrie, de la ora 19.00, dramaturgia revine tot în Sala Mare, actorii de la Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe oferind publicului „Doi morți vii”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija (durata 1h20min, fără pauză).
Festivalul își va scrie ultima poveste a ediţiei luni, 28 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare, unde Cortina AG București vine cu „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, în regia lui Vlad Zamfirescu. Şi acest ultim spectacol întins pe durata a 2 ore şi 30 de minute este nerecomandat tinerilor de sub 16 ani.
Biletele
Biletele la FITCA26 costă 80 de lei (în stal, lojă și la etajul I), 60 de lei (la etajul II) și 40 de lei (la etajul III) şi pot fi achiziționate fie la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie online, de pe www.eventim.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!