Lucrările de modernizare a cartierelor din municipiu decurg anevoios. Întârzieri peste întârzieri, decalări peste decalări, toate sunt servite locuitorilor care au ajuns în pragul disperării. Municipalitatea s-a obişnuit să iasă în faţă de fiecare dată cu aceeaşi veşnică explicaţie: modernizarea merită sacrificii. Total de acord, atâta timp cât se încearcă finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor. Dar când locuitorii cartierelor văd că acestea stagnează sau înaintează foarte încet, spre deloc, parcă sacrificiile sunt prea multe din partea arădenilor. Aşa este şi în cazul lucrărilor de modernizare care se desfăşoară pe strada Sânzienelor din Bujac. Potrivit locuitorilor de acolo, care dintr-un motiv sau altul au dorit să îşi păstreze anonimatul, zilnic se lucrează, în medie, trei ore. Atât.
Din programul minim de opt ore, muncitorii lucrează trei. „Ne-am săturat până peste cap să stăm îngropaţi în moloz şi în praf când e soare, şi să fim în apă până la genunchi şi în mocirlă când plouă”, şi-a vărsat of-ul unul dintre locuitori. Mai mult, oamenii spun că, în cea mai mare parte a timpului, muncitorii consumă cantităţi impresionante de alcool. „Vă spun cu siguranţă că, într-o singură zi, zece oameni au consumat 40 de litri de bere”, adaugă un alt bujăcan.Practic, la asta se rezumă cea mai mare parte a unei zile de muncă pentru constructorii din Bujac: consumul de bere. Un calcul simplu scoate la iveală că fiecare muncitor consumă patru litri de bere zilnic. Şi asta în condiţiile în care lucrările de modernizare a canalizării, a reţelei de apă şi a asfaltării înaintează cu viteza melcului. „Nu spun că nu trebuie să facem sacrificii pentru aceste modernizări, dar când vezi că oamenii mai mult timp beau decât să lucreze, parcă îţi piere cheful să faci sacrificii”, ne spune un locuitor de pe strada Sânzienelor.
Pasează vina spre alţii
Astfel de probleme au fost semnalate de multe ori şi şefilor constructorilor, dar aceştia au pasat vina de la unul la altul. Ţinând cont că este o lucrare foarte mare, modernizarea cartierului Bujac a fost subcontractată de către firma care a câştigat licitaţia către alte 18 societăţi. Mai mulţi directori ai acestor societăţi care au fost contactaţi de „Jurnal arădean” pentru a-şi exprima punctul de vedere aruncau „pisica moartă” în curtea vecinului. „Cu siguranţă că nu erau angajaţii noştri. Erau de la o altă firmă subcontractantă”, a fost răspunsul primit de la fiecare director în parte. Şi asta cu toate că, de multe ori, au fost semnalate furturi de motorină, pământ sau nisip. În acest sens, ultima sesizare am primit-o chiar ieri la redacţie.
Primăria te trimite la ziar
Şocantă este, însă, atitudinea administraţiei locale faţă de această problemă. „Am sunat la primărie să reclam aceste lucruri. O doamnă mi-a spus că ea nu are ce să facă şi m-a îndrumat către ziar. Mi-a dat chiar şi numărul de telefon la care pot depune o sesizare în acest sens la Jurnal arădean. Cu toate acestea, nu cred că ziarul ar trebui să rezolve problemele administraţiei”, ne-a spus una dintre reclamante.
Libertăţii, abandonată
O altă sesizare am primit-o de la un locuitor al străzii Libertăţii, tot din cartierul Bujac. „În data de 1 mai s-au împlinit un an de zile de când a fost spartă strada. Până în prezent nu s-a lucrat altceva decât introducerea tubulaturii pentru canalizare. Din decembrie 2009 niciun muncitor nu a mai pus piciorul pe această stradă. Nu mai ştim la cine să ne adresăm, cu cine să stăm de vorbă. Nici primăria, nici constructorii nu ne bagă în seamă. Deja nu mai suport această situaţie”, a declarat Adrian Dudaş, un locuitor al străzii Libertăţii.
„Din decembrie 2009 niciun muncitor nu a mai pus piciorul pe stradă”, Adrian Dudaş
Alin Gherasim
Citiți principiile noastre de moderare aici!