ARAD. Parcul Eminescu – din spatele Primăriei – se va umple de maşini. Primăria comandă realizarea unui studiu de fezabilitate pentru transformarea acestuia în parcare! Ce se doreşte, de fapt, în urma reamenajării? Realizarea unui pasaj subteran pentru maşini, între Palatul Cultural şi Palatul Justiţiei. În plus, la nivelul actual al parcului, se doreşte realizarea parcării, iar peste parcare – realizarea unei construcţii, a unui planşeu din beton armat la nivel cu cota superioară a digului, spaţiu care va fi amenajat pentru promenadă, jocuri de copii etc. Tot aici (peste planşeul de beton armat) se va aşterne un strat de pământ gros de 1 metru, unde se vor amenaja spaţii verzi…
Licitaţia pentru desemnarea firmei care să realizeze studiul de fezabilitate Regenerare urbană Zona Piaţa Enescu – Palatul de Justiţie din Municipiul Arad va avea loc la începutul lunii ianuarie, iar Primăria a pus deoparte pentru acest contract suma maximă de 161.290 lei.
„Necesitatea investiţiei derivă din faptul că reţeaua de drumuri, parcări, servituţi de circulaţie ce deservesc (în special) cele trei instituţii administrative şi de cultură ce delimitează Parcul Eminescu şi anume Primăria, Tribunalul şi Palatul Cultural, sunt subdimensionate şi de multe ori improvizate, neţinând pasul cu gradul ridicat de motorizare cu care se confruntă municipiul”, se precizează în documentaţia de licitaţie. Ca aspecte negative identificate se precizează că „circulaţia pietonală nu se poate desfăşura în deplină siguranţă, în special în vecinătatea Primăriei şi a Palatului Cultural.
Potrivit proiectului, traficul rutier va fi direcţionat prin subteran, printr-un pasaj care va fi realizat pornind din strada Dragalina cu o rampă de acces ce va pleca din zona Palatului Cultural şi ieşire în strada Praporgescu, între Tribunal şi malul Mureşului. Se doreşte inversarea sensurilor unice de circulaţie pe străzile Praporgescu şi Vasile Milea, conform documentaţiei de licitaţie.
Parcarea
Spaţiile de parcare vor fi, cum vă spuneam, la nivelul solului „pe amplasamentul actual al Parcului Eminescu”. La nivelul 1 al acesteia va fi „zona destinată promenadei şi respectiv petrecerii timpului liber, prin amenajarea de zone verzi, alei pietonale şi spaţii specifice unor astfel de activităţi”. „Proiectantul va studia posibilitatea de preluare în noua construcţie a copacilor seculari precum şi a speciilor de vegetaţie valoroase, alături de monumentul Crucea Martirilor, care există pe amplasament”, se precizează în Tema de proiectare. Se doreşte „folosirea la maxim a spaţiului existent pentru realizarea unui număr cât mai mare de locuri de parcare”.
„Construcţia trebuie să fie dotată cu cel puţin trei ieşiri/intrări pietonale (cu scări) şi o ieşire/intrare pentru persoane cu handicap (lift de persoane). Liftul va fi dotat cu sistem de apelare în caz de urgenţă, incluzând sistemul de supraveghere a defectelor. Diferitele cablaje necesare în acest scop vor fi luate în considerare la întocmirea studiului de fezabilitate. Casa scării pentru cele trei ieşiri/intrări pietonale se vor proiecta din materiale care să permită o cât mai bună iluminare naturală, avându-se în vedere folosirea unor materiale rezistente la vandalism”, se precizează în documentaţia de licitaţie. Totodată, se vor asigura dotări ca: instalaţie de ventilare, instalaţie de iluminat, instalaţie de colectare şi evacuare a apelor pluviale, ieşiri pietonale de urgenţă.
Construcţia
Peste parcare, „se propune realizarea unui planşeu din beton armat la nivel cu cota superioară a digului Râului Mureş (susţinut de o structură formată din stâlpi şi grinzi de asemenea din beton armat), planşeu care să închidă suprafaţa delimitată de strada Vasile Milea şi digul râului Mureş, adăpostind astfel atât parcarea cât şi pasajul”. Peste planşeu se va aşterne un strat de pământ, gros de un metru, pentru amenajarea „unor zone verzi cu gazon şi pomi ornamentali”. Tot aici se fac „alei pietonale, zone de promenadă şi/sau relaxare, spaţii destinate copiilor”.
Staţie de pompare
Captarea şi evacuarea apelor se va face prin intermediul unor rigole colectoare şi burlane care vor dirija apele colectate înspre o ministaţie de pompare, care va pompa apele spre canalizarea pluvială existentă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!