A intrat în istoria Instituţiei Prefectului. Călin Bibarţ a pus punct ieri activităţii sale ca prefect, dar cu siguranţă va mai puncta în continuare în viaţa politică. După peste trei ani de mandat, Călin Bibarţ a tras linie. Realizările au fost convertite în cifre şi au fost prezentate directorilor de deconcentrate şi presei. Şi pentru că unul din punctele forte ale discursului a fost munca în echipă, cu precizarea că „ e probabil unul din puţinele mandate ale vreunui prefect în care disputa dintre instituţii să dispară”, cum au subliniat toţi alocutorii, alături de el au fost preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu şi primarul municipiului, Gheorghe Falcă.
Toţi au ţinut să puncteze că a fost o perioadă în care judeţul a ajuns printre primele judeţe din ţară, când au fost demarate proiecte de anvergură, au fost făcute investiţii importante în sănătate, infrastructură şi reforme esenţiale în sistemul de învăţământ. Un mandat nu tocmai uşor, pentru care a fost felicitat de toţi cei care au muncit alături de el. De felicitări a avut parte şi subprefectul, Horvath Levente, care a primit un bonus pentru că ieri îşi sărbătorea ziua de naştere.
Profesionalizarea serviciilor şi ale administraţiei
Un moment de bilanţ în care a fost prezentată pe scurt şi activitatea specifică a Prefecturii. Unul din atributele instituţiei este verificarea legalităţii hotărârilor şi dispoziţiilor locale adoptate de primării.
„În cei peste trei ani au fost verificate 150.457 hotărâri şi dispoziţii, dintre care au fost atacate la instanţă un număr de doar 129, ceea ce denotă o profesionalizare a administraţiei locale”, a punctat Bibarţ. Şi tot în aceeaşi perioadă au fost emise 2.718 titluri de proprietate şi „s-a reuşit simplificarea procedurii de îndreptare a erorilor materiale din titlurile de proprietate, pe cale administrativă şi nu pe cale judecătorească. Astfel, căutând ca măcar ceea ce depinde de noi să conducă la o debirocratizare a instituţiei” a mai subliniat Bibarţ.
În ceea ce priveşte serviciile Paşapoarte şi Permise-Înmatriculări, au fost amintite noua locaţie, mult mai accesibilă, la Mall Galeria, precum şi un nou punct de plecare în proba practică pentru obţinerea permisului (Expo Arad). Tot la realizări au fost trecute şi cele două staţii mobile pentru paşapoarte (pe Valea Mureşului şi Valea Crişurilor), astfel încât arădenii din zonele mai puţin accesibile ale judeţului să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze până în municipiu.
Recensământ şi alegeri
Trei ani în care au fost efectuate două recensăminte, unul agricol şi cel al populaţiei (un record pentru orice mandat de prefect). Bilă albă pentru judeţ: „Aradul fiind unul din judeţele care a încheiat printre primele colectarea datelor”, a punctat Bibarţ şi evident alegerile. Pe acest mandat au fost organizate alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, iar cât despre cele de anul acesta „las organizarea alegerilor locale, în grafic şi fără probleme”, a mai declarat fostul prefect.
Şampanie
A curs şampania la final. Dincolo de bilanţuri şi răceală cifrelor, au fost oamenii care au muncit mai bine de trei ani împreună. Directori şi colegi de echipă de la care fostul prefect, Călin Bibarţ, şi-a luat rămas bun cu o vădită emoţie. „În viaţa nu contează unde te afli, ci pe cine ai alături”, a fost mesajul celui care a reprezentat Guvernul în judeţul Arad pentru cei care i-au fost alături. O echipă căreia a ţinut să-i mulţumească: „ Multumesc preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, primarului municpiului, Gheorghe Falcă, angajaţilor din Instituţia Prefectului şi directorilor instituţiilor statului din judeţul Arad pentru că aţi avut încredere în mine şi aţi colaborat susţinut pentru toate proiectele judeţului”. Un judeţ de care „sunt mândru”, după cum declara el însuşi.
Cât despre planurile de viitor, s-a pus o singură întrebare: ce face un prefect când nu mai este prefect. Răspunsul a venit prompt chiar dacă i-a lipsit precizia, dar nu consistenţa: „Încerc să fiu un om de valoare şi nu neapărat de succes”, după celebrele vorbe ale celebrului Einstein. Şi dacă va veni şi succesul, cu atât mai bine, poate chiar în cariera politică. Ceea ce contează e ca acest succes să nu anuleze valoarea.
Realizări ale mandatului
Cele mai importante realizări ale acestor trei ani au fost enumerate de prefect şi susţinute cu cifre: autostrada Arad-Timişoara (investiţie care s-a ridicat la o valoare de 382.959.483,93 RON, fără TVA); reabilitare DN79 (E671) Arad – Oradea (cu o valoare de 266.757.738,54 RON); mult aşteptatele pasaje (investiţie de 60 milioane lei); alocarea unui spaţiu modern pentru Direcţia Sanitar-Veterinară (în valoare de 1,5 milioane RON); începerea construcţiei care va găzdui Palatul Copiilor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (valoarea investiţiei se ridică la peste 20 milioane RON) şi
punctul de operare aeriană dotat cu un elicopter SMURD nou. Deasemenea, au mai fost enumerate proiectele comune cu CJA, proiecte de hotărâri de guvern care au avut ca finalitate valorică suma de 68 milioane RON, bani primiţi de la Guvern pentru administraţia judeţului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!