JURNAL ARĂDEAN. Domnule Călin Bibarţ, ne reîntâlnim în această primăvară…
CĂLIN BIBARŢ. Într-adevăr, si eu ca toată lumea am aşteptat plin de speranţă o primăvară care s-a lăsat cam mult aşteptată..
Cum vedeţi scenă politică în primele luni ale anului?
CĂLIN BIBARŢ. Din nou se vorbeşte mult prea mult şi se face prea puţin. Politicienii şi partidele din care fac parte sunt într-o permanentă stare de agitaţie care, din păcate, uneori aduce a mişcare browniană. Ca întodeauna atunci când se schimbă guvernul oamenii sunt plini de speranţe iar clasa politică care a excelat în promisiuni începe să explice cum nu se poate face ceea ce tot ei au promis. Pe de altă parte e justificat ca cetăţenii să aibe aşteptări mari de la actuala guvernare, pe măsura încrederii pe care au acordat-o USL-ului prin vot.
Totuşi acest guvern are aproape un an de guvernare……
CĂLIN BIBARŢ. Aşa este iar contextul economic nu s-a schimbat, criza economică fiind în continuare prezentă. Dar vă adresez o întrebare retorică: spuneţi-mi, în ultimul an, în Arad, o investiţie cu finanţare de la guvern, finalizată sau măcar demarată. Din acest motiv mă văd obligat să privesc politicienii cu funcţii de decizie din acest moment cu foarte multă neîncredere. Din păcate, până acum s-a adeverit ceea ce le-am spus anul trecut şi anume că, dacă în urma lor nu rămâne ceva făcut în Arad, atunci degeaba au câştigat alegerile şi reprezintă Aradul la Bucureşti; aşa cum alegerile se câştigă pe voturi, tot aşa se pot menţine doar cu realizări, restul sunt doar vorbe. Iar politicieni care ne tot explică cum nu se poate, am mai văzut.
Cum vedeţi viitorul partidelor?
CĂLIN BIBARŢ. În toate partidele au avut sau urmează să aibă loc alegeri interne. Ca întotdeauna, zbaterile mai mari sunt la partidele care au pierdut alegerile. În viitor, partidele din arcul guvernamental se vor eroda din ce în ce mai mult şi vor începe să se acuze reciproc pentru nerealizări, în timp ce partidele din opoziţie vor trăi cu speranţe. Din păcate, nu pot să nu constat că, în acest moment, opoziţie face doar o parte a societăţii civile şi unii exponenţi din mass- media. Iar societatea continuă să fie tot mai dezbinată şi deziluzionată, acesta fiind un cadru propice pentru apariţia unor devieri spre partide cu mesaje extremiste, dar şi o speranţă pentru o reaşezare a spectrului politic pe culoarul de dreapta şi centru dreapta.
În acest context este Mişcarea Populară o alternativă ?
CĂLIN BIBARŢ. Din ce am văzut până în prezent, Mişcarea Populară este o fundaţie ce îşi doreşte să reactiveze societatea civilă. O societate civilă care şi-a făcut prea puţin simţită prezenţa în viaţa românilor. Pe alte meleaguri, componenta societăţii civile are o influenţă mult mai mare asupra clasei politice. În opinia mea, Mişcarea Populară poate avea succes doar dacă va promova figuri noi şi credibile care să se implice activ în societate şi după ce se consolidează şi credibilizează în ochii oamenilor, poate avea pretenţia să se transforme în partid politic şi să promoveze politici de dreapta. Sper să reuşească şi pentru a reuşi mai cred că trebuie să pornească de jos în sus şi nu invers.
În încheiere…
CĂLIN BIBARŢ. În încheiere doresc tuturor Sărbători frumoase şi cu Dumnezeu în inima să privim optimişti viitorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!