Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară au inaugurat, zilele trecute, şi Biblioteca Europeană de Ştiinţe Biomedicale (Str. Feleacului FN).
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat că „Biblioteca Universitară „Tudor Arghezi” – sursă informaţională de bază în procesul de formare profesională a studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a deschis un nou sediu – bibliotecă specializată în ştiinţe bio – medicale în limbile franceză, engleză şi germană, în imediata apropiere a Campusul Universitar, a Spitalului Clinic şi a căminelor studenţeşti. Necesitatea acestei noi locaţii a fost determinată de numărul în continuă creştere de studenţi străini care studiază medicina în limbile franceză şi engleză şi a căror pregătire trebuie să se situeze la standarde europene şi în ceea ce priveşte baza documentară oferită de Universitate”, a precizat prof. univ. dr. coralia Cotocari, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, conform obiectivelor privind creşterea continuă a calităţii actului educaţional oferit studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, au continuat dezvoltarea infrastructurii universitare prin investiţii în noi spaţii de învăţământ, săli de curs, laboratoare şi biblioteci.
Adoptând acest model european, Biblioteca Europeană de Ştiinţe Bio – Medicale a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, are următoarea structură: Sala 1: MULTIMEDIA Ouvrages de Reference / Reference Books / Biomedizin Akademische Lehrbuch
Sala 2: Collection Scientifique – Acad. Nicolae Botnariuc (1915-2011)
În urma colaborării îndelungate între cercetătorii Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi academicianul Nicolae Botnariuc, domnia sa a hotărât ca biblioteca personală de cercetare să ajungă la Arad, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi să devină parte integrantă a fondului de carte a Bibliotecii Universitare.
Preşedinte al Comisiei pentru Protecţia Monumentelor Naturii (din 1976); preşedinte al Comitetului Naţional Român pentru programul „Omul şi Biosfera”; editor şef al revistei „Ocrotirea naturii şi a mediului înconjurător”.
Contribuţia profesorului Botnariuc în domeniul zoologiei s-a bazat pe o sistematică şi taxonomie modernă, fiind fondatorul seriei „Fauna României”, coordonator a 78 de volume.
Profesorul Botnariuc a avut ca domeniu de interes şi studiul ecologic al apelor continentale din România (din 1953). Punct de interes principal l-a constituit zona inundabilă a Deltei Dunării.
Un alt domeniu de interes pentru cercetătorul Botnariuc a fost biologia evoluţionistă. Studiile din biologia generală s-au axat pe sinteza privind evoluţia, variabilitatea, rolul factorilor de mediu şi integralitatea în lumea vie. Aceste studii, fiind printre primele de acest gen din România, au condus la înţelegerea unor procese biologice şi la răspândirea în România a teoriilor moderne, fiind un real deschizător de drumuri. A abordat sinteze legate de teoria generală a sistemelor, s-a relaţionat cu evoluţia ideilor în domeniul biologiei generale şi cu istoria curentelor din biologie în Europa şi America.
Toate aceste domenii sunt reflectate de bibliografia aflată în fondul Acad. Nicolae Botnariuc. Un element de mare interes bibliografic este pagina de manuscris donată Bibliotecii în anul 1998, alături de colecţia de extrase din periodicele străine.
Sala 1 – Multimedia:
Secţia de referinţe, cu un număr de peste 5000 de titluri, cuprinde literatură de specialitate în limbile engleză, franceză şi germană.
Fondul este alcătuit din atlase, dicţionare şi enciclopedii, tratate, monografii şi cursuri, pentru toate disciplinele studiate, accent deosebit punând pe disciplinele preclinice cu predare în franceză şi engleză. În sprijinul adaptării facile la studiul în limba română a disciplinelor clinice, se oferă un fond bogat de lucrări fundamentale pentru toate specializările medicale.
Cele 20 de posturi de lucru la calculatoarele din incintă sunt conectate wireless la Internet şi permit accesarea bazelor de date Springerlink şi CEEOL, în regim permanent şi gratuit.
Sala 3: Periodice / Revues Scientifique / Journals / Wiessenschaftliche Zietschriften
Secţia de periodice din cadrul Bibliotecii Europene de Ştiinţe Bio – Medicale este structurată pe 2 direcţii principale: colecţiile de reviste noi, cu abonament, în limbile română, franceză şi engleză, de importanţă majoră în cercetarea de specialitate şi arhiva de periodice internaţionale, donate Universităţii de biblioteci europene, institute de cercetare şi cadre didactice care au activat în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” beneficiază de un bogat sistem informaţional prin Biblioteca centrală universitară „Tudor Arghezi”, care are un fond de carte de un milion o sută cincizeci de volume.
Prin baza de date on-line, „SPRINGELING” studenţii şi cadrele didactice pot accesa liber în noul an universitar peste 2500 de periodice din întreaga lume.
Cercetarea ştiinţifică avansată beneficiază, la această dată, de o infrastructură şi resurse logistice de nivel european:
– Institutul pentru Ştiinţele Vieţii, Centrul de chirurgie Laparoscopică, Centrul de Cercetare şi Tratament al bolii Alzheimer de la Socodor, Centrul de Cercetări Geriatrice de la Nădab şi Grădina botanică universitară Macea al cărui patrimoniu verde cuprinde peste 3500 de taxoni.
* Editate în editura proprie „Vasile Goldiş” University Press, 5 reviste ale Universităţii sunt cuprinse în importante baze de date internaţionale, făcându-se demersurile pentru indexarea şi cotarea ISI.
* Consiliul Consultativ al Studenţilor şi Asociaţia Absolvenţilor „ALUMNI” oferă un feed-back valoros privind asigurarea calităţii în Universitate şi concordanţa programelor de studii oferite cu dinamica pieţei forţei de muncă.
* Internaţionalizarea Universităţii în noul an este subliniată şi prin cuprinderea a 900 de studenţi străini.
Universitate multiculturală, UVVG oferă programe de studii cu limba de predare engleză, franceză şi germană. Centrul Cultural Italian, Centrul Cultural Francez, Centrul de Studii Iudaice, Centrul de Studii Germanice Fr. Schiller, au un bogat program de activităţi pentru noul an universitar ai căror beneficiari vor fi nu doar studenţi, ci şi membri ai comunităţii locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!