Bienala Internațională de sculptură, pictură și grafică – eveniment desfășurat sub coordonarea prof. univ. dr. Dumitru Şerban, sculptor şi conceptul curatorial al prof. univ. dr. Onisim Colta, pictor – reunește la Arad lucrări semnate de 180 de artişti, care pot fi vizitate de public până în data de 15 ianuarie. ”Bienala internaţională de pictură, sculptură şi grafică, meeting point-arad biennial 2013, aflată la a IV-a ediţie, duce Aradul tot mai aproape de statutul de Capitală Culturală Europeană. Avem nevoie de astfel de evenimente în viața culturală a orașului. Important de menționat faptul că, pe lângă bienală, orașul nostru se poate lăuda cu alte expoziţii de artă de nivel european, care au fost vernisate tot în această perioadă” – a punctat Dumitru Șerban.
Tema din acest an a Bienalei este „Forma între referenţialitate şi maximă autonomie”, o idee curatorială care înseamnă un exerciţiu artistic cât se poate de interesant şi actual. “Sunt impresionat de evenimentele care au loc, zilele acestea, în Arad. Trei expoziții de nivel european e mare lucru. Nici la București nu se întâmplă așa ceva. Este un exemplu demn de urmat la nivel național. Oamenii iubesc arta, dacă stau să mă uit la numărul celor prezenți aici. E remarcabil că se află atât de multă lume la un eveniment de artă, vineri seara” – a declarat conf. univ. dr. Petru Lucaci, președintele UAP România.
Un grad ridicat de inedit aduce amplasarea unor lucrări de sculptură în lemn şi metal de dimensiuni mari în faţa Teatrului, a Galeriei Delta dar şi a trei dintre atelierele de pe strada Lacului (actuala Coposu), care vor fi deschise în aceste zile publicului.
Printre expozanţi îi găsim pe Marin Gherasim (distins cu Marele Premiu în prima ediţie), Petru Lucaci şi Marilena Preda Sânc (ambii profesori la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti) apoi Radu Pulbere, Andor Kömives, Radu Şerban (pictori, toţi trei profesori la Universitatea de Artă şi Design din Cluj). De la Facultatea de Arte Vizuale din Timişoara expun: Dumitru Şerban, Adriana Lucaciu, Alexandru Jakabhazi, Anamaria Şerban, Doina Mihăilescu, Suzana Fântânariu (toţi profesori în această instituţie de învăţământ superior). Iar de la Arad: Onisim Colta, Claudiu Ionescu, Călin Lucaci, Lăcrimioara Ionescu (toţi profesori la Facultatea de Design din cadrul UAV).
În cadrul evenimentului s-au acordat următoarele premii: Marele premiu Constantin Brâncuşi; Premiul pentru pictură Sever Frenţiu; Premiul pentru sculptură Ovidiu Maitec; Premiul pentru grafică Eugen Popa. Se vor acorda şi Premiile Uniunii Artiştilor Plastici din România: Premiul U.A.P.România pentru pictură; Premiul U.A.P.România pentru sculptură; Premiul U.A.P. România pentru grafică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!