ARAD. A trecut un an de la demararea efectivă a colectării selective a gunoaielor din Municipiul Arad, iar SC Polaris M Holding a făcut un bilanţ al acţiunii denumită „Sacul galben”. O acţiune, care, ce-i drept, pentru societatea care colectează deşeurile arădenilor a impus constituirea unui departament special pentru deservirea acestei activităţi şi aducerea a trei autospeciale de gunoi destinate special colectării selective a deşeurilor, dar şi crearea de noi locuri de muncă.
După un an de zile de la debutul acţiunii de colectare selectivă a deşeurilor în municipiu, SC Polaris M Holding susţine că „Sacul galben” este un succes pentru toţi cei implicaţi şi insistă pe „responsabilitatea pe care arădenii au dovedit-o faţă de mediul în care trăiesc şi faptul că au înţeles pe deplin sintagma Împreună pentru un oraş curat!”.
Potrivit SC Polaris M Holding, „s-au distribuit, în ultimele 12 luni, în mod gratuit, către populaţie, o cantitate de 984.000 de saci galbeni ( 82.000 de bucăţi pe lună), saci care au fost recuperaţi de la populaţie în proporţie de 81%, adică aproximativ 797.040 de saci galbeni. S-au recuperat, din sacul galben distribuit arădenilor, pe categorii, următoarele cantităţi de deşeuri reciclabile: PET – 457,09 tone, deşeuri de ambalaje hârtie şi carton – 583,79 tone, doze aluminiu – 6,85 tone, P.P. (ambalaje de şampon, lădiţe plastic, navete plastic) – 43,43 tone şi folie – 87,48 tone”.
Şi problemele
O acţiune nouă înseamnă şi o serie de probleme, iar firma recunoaşte că se confruntă cu acestea chiar şi acum. Printre problemele enumerate de societate se numără faptul că „există încă la nivel de municipiu persoane care folosesc sacii galbeni în alte scopuri decât cele pentru care au fost oferiţi gratuit şi strâng în ei crengi, rumeguş, iarbă, textile, moloz etc.” sau faptul că sacii galbeni sunf furaţi din faţa imobilelor de către persoane care valorifică individual deşeurile sau de către oamenii străzii. În ceea ce îi priveşte pe cei care depozitează în sacii galbeni alte deşeuri decât cele reciclabile, SC Polaris M Holding le aminteşte acestora faptul că aceşti saci nu vor mai fi ridicaţi.
„În pofida acestor inconveniente, acţiunea sacul galben, demarată în urmă cu un an, a dus la diminuarea cantităţii de deşeuri depozitate la gropile de gunoi, la intrarea în circuit a produselor reciclate, la dispariţia din zonele periferice a PET-urilor, a ambalajelor de hârtie şi carton şi a altor tipuri de deşeuri care se pot recicla, adică la crearea unui Arad mai curat”, mai precizează reprezentanţii SC Polaris M Holding.
20.500 de saci pe săptămână
În municipiul Arad se împart gratuit, în zonele de case, aproximativ 20.500 de saci galbeni pe săptămână, SC Polaris M Holding adunând pe lună aproximativ 150 de tone de deşeuri reciclabile. În program este inclusă întreagă zonă de case din municipiu. Arădenii domiciliaţi în cartierele de blocuri au la dispoziţie pentru colectarea selectivă a deşeurilor containerele colorate. În sacii galbeni, imprimaţi cu desenul produselor ce urmează a fi colectate, se depoziteză deşeurile reciclabile: hârtie, carton, ambalaje de plastic, P.E.T., doze de aluminiu, deşeuri din plastic, tetrapak etc.
CITESTE SI:
1.684 de aradeni au colectat 2.706 saci de deseuri
Migranti ascunsi printre saci de floarea soarelui
Citiți principiile noastre de moderare aici!