ARAD. „Şi în acest an misiunea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad a fost de a pune în aplicare, într-o concepţie unitară, la nivelul judeţului, măsurile de protecţie şi intervenţie pentru apărarea vieţii, bunurilor materiale şi a mediului înconjurător împotriva consecinţelor situaţiilor de urgenţă şi de protecţie civilă spcifice zonei de competenţă”, a precizat colonelul, Ioan Bogdănescu, inspectorul şef al ISU Arad, în deschiderea bilanţului instituţiei ce a avut loc miercuri, în sala „Vasile Goldiş” a Consiliului Judeţean Arad. Au fost prezenţi Cristian Drăgan, administratorul judeţului şi prefectul Aradului, Cosmin Pribac. Inspectorul şef al ISU Arad a mai precizat că „pe parcursul anului 2013, în zona de competenţă a inspectoratului s-au manifestat numeroase tipuri de risc, cum sunt: incendii, fenomene meteo periculoase, inundaţii, accidente deosebit de grave cu numeroase victime încarcerate, accidente care au implicat substanţe periculoase. Intervenţiile desfăşurate nu au vizat numai limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, ci au fost întreprinse şi pentru deblocarea persoanelor aflate în locuinţe, încercarea de găsire a unor persoane înecate, protecţia mediului, salvări de animale şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată”.
Bilanţul
În 2013, ISU Arad a participat la stingerea a 324 de incendii şi la stingerea a 210 de arderi necontrolate (arderi de vegetaţie uscată şi gunoaie). În ceea ce priveşte cazurile de descarcerare, în 2013 numărul acestora s-a ridicat la 48 de astfel de intervenţii. Totodată, angajaţii ISU Arad au participat la 170 de misiuni pirotehnice, inundaţii, alunecări de teren şi accidente în care au fost implicate substanţe periculoase). Pompierii au salvat, anul trecut, 13 animale şi au fost implicaţi în asistenţa a 163 de persoane. Comparativ cu anul 2012, numărul intervenţiilor a scăzut cu 22 la sută, respectiv de la 8.484, la 6.967 de intervenţii în anul 2013. Serviciile Voluntare şi private pentru Situaţii de Urgenţă au participat la 244 de intervenţii, însemnând 27 la sută din totalul intervenţiilor, din care, la 185 au intervenit singure, iar la 59 în cooperare cu serviciile profesioniste. Potrivit bilanţului prezentat de colonelul Bogdănescu, „raportat la perioada similară din anul 2012, a scăzut atât numărul incendiilor stinse doar de către serviciile voluntare şi private cu 55 la sută, cât şi cele stinse în cooperare cu serviciile profesioniste 132 la sută”.
1 incendiu la 2 zile
O statistică interesantă întocmită de specialiştii ISU Arad este cea a incendiilor care au avut loc la locuinţele şi anexele gospodărești. În anul 2013 s-au înregistrat 220 de incendii, ceea ce înseamnă cel puţin 1 incendiu la o gospodărie la 2 zile calendaristice. Din totalul de 323 de incendii produse pe raza judeţului Arad, 169 dintre ele au avut loc în mediul urban (52,16 la sută), respectiv 155 de incendii în mediul rural (47,48 la sută).
Mai mulţi morţi
Anul trecut, în urma evenimentelor produse, au decedat 15 adulţi, 53 de persoane au fost rănite şi s-au produs pagube estimate la aproximativ 15 milioane de lei, comparativ cu anul 2012 când au decedat 9 adulţi, 60 de persoane au fost rănite şi s-au produs pagube de aproximativ 40 de milioane de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!