La etapele naţionale ale olimpiadelor de Limba şi literatura română şi Lectura ca abilitate de viaţă, pentru clasele de nivel liceal, întregul lot pentru cele două discipline a fost reprezentat de eleve ale Colegiului Naţional „Moise Nicoară” Arad: Anastasia Bălan (clasa a IX-a), Raluca Popa (clasa a X-a), Andra Muntean (clasa a XI-a) și Alexandra Mândra (clasa a XII-a). Mai mult, elevele Raluca Popa şi Alexandra Mândra, au fost dublu calificate la cele două olimpiade. La clasa a IX-a, Anastasia Bălan, locul 8, mențiune la OLLR, (prof.dr. Andreia Maxim). La clasa a X-a, Raluca Popa – Premiul al II-lea la OLLR și Diplomă de Excelență din partea Academiei de Poliție la – Lectura ca abilitate de viaţă, (prof.dr. Diana Şimonca-Opriţa).
La clasa a XII-a, Alexandra Mândra – mențiune la – Lectura ca abilitate de viaţă, (prof. Camelia Circa-Chirilă) și Diplomă de Excelență din partea Universității Politehnice București.
Din lotul Aradului prezent la Olimpiada Națională de Limba Franceză au făcut parte 4 elevi de la Colegiul Național „Moise Nicoară”: Anda Chiș (clasa a VII-a, prof. Adriana Filip), Liana Bonca (clasa a VIII-a, prof. Lucia Ungur), Vladimir Lăpușcă (clasa a IX-a, prof. Adriana Filip), Alice Călbează (clasa a XI-a, prof. Lucia Ungur). În urma concursului, toți cei 4 elevi de la „Moise Nicoară” care au reprezentat Aradul au obținut premii și mențiuni. Reușita cea mai deosebită aparține celei mai tinere membre a echipei, Anda Chiș, care s-a clasat pe a treia poziție – premiul al III-lea. Liana Bonca a primit mențiune MEN, iar elevii Vladimir Lăpușcă și Alice Călbează au obținut Mențiuni Speciale.
Din lotul Aradului, prezent la Olimpiada Națională de Limba Engleză, au făcut parte și 3 elevi de la Colegiul Național „Moise Nicoară”: Iulia Vonica (clasa a IX-a, bilingv, secțiunea B, prof. dr. Vanda Stan), Robert Batki (clasa a X-a, secțiunea A, prof. Marilena Diaconescu), Rareș Mladin (clasa a XI-a, secțiunea A, prof. Simona Kramer). În urma concursului, Robert Batki a obținut premiul al II-lea, iar Rareș Mladin a primit mențiune MEN. În aceeași perioadă a avut loc la București concursul internațional al Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleză/ English Speaking Union, etapa națională, desfășurat simultan în toate țările globului. Printre puținii elevi selecționați în 3 probe succesive, ca fiind reprezentanți pentru partea de vest a țării la prestigioasa competiție au fost: Țica Darius (clasa a XI-a bilingv engleză, prof. dr. Vanda Stan); Mladin Rareș (clasa a XI-a, prof. Simona Kramer); Carla Sferdian (clasa a X-a bilingv engleză, prof. dr. Vanda Stan). Elevul Darius Țica a impresionat juriul național și a obținut premiul al II-lea pe țară, în calitate de excepțional orator în limba engleză. Darius Țica a continuat astfel, și în 2018, seria oratorilor de frunte în limba engleză proveniți din Colegiul Național „Moise Nicoară”, care au fost recunoscuți și premiați național și apoi internațional. La același concurs internațional de Discurs public academic în limba engleză, la eșantionul ei de vârstă (14-16 ani), eleva Vesa Daniela (clasa a 9-a bilingv engleză a obținut premiul I, cu 100 de puncte. (prof. dr. Vanda Stan).
La Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă lotul Aradului a fost format în întregime de eleve de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, pregătite de profesoarele Bartus Timea și Waldvogel Brigitte. Dintre cele 5 eleve care au participat, 3 au obținut rezultate deosebite. La proba individuală, eleva Fekete Iulia Carina, (prof. Bartus Timea) a obținut premiul al III-lea. La proba pe proiecte în echipă s-au obținut următoarele premii: Fekete Iulia Carina (prof. Bartus Timea) – premiul I; Dedea Andreea, (prof. Bartus Timea) – premiul al II-lea; Micu Andrada, (prof. Bartus Timea) – premiul al III-lea.
La Olimpiada Națională de Geografie din lotul Aradului au făcut parte Hugo Toth – clasa a VIII-a, Dărăban Tudor – clasa a IX-a și Bianca Călugăreanu – clasa a X-a; elevul Hugo Toth din clasa a VIII-a, pregătit de prof. Radu Bereteu, a obținut premiul I.
La etapa națională a Olimpiadei de Chimie din lotul Aradului au făcut parte și 6 elevi de la Colegiul Național „Moise Nicoară”: Dumitra Ștefan (clasa a VIII-a, prof. Rotariu Dan), Lile Tudor (clasa a IX-a, prof. Rotariu Dan), Lazăr Vlad Andrei (clasa a XII-a, prof. Rotariu Dan), Bondoc Sergiu (clasa a VIII-a, prof. Crișan Cristina), Aron Raluca (clasa a IX-a, prof. Rotariu Dan), Clopotaru Rareș (clasa a IX-a, prof. Rotariu Dan). În urma concursului s-au obținut următoarele premii: Lile Tudor – premiul al III-lea și calificare în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de chimie, Dumitra Ștefan – Mențiune MEN, Lazăr Vlad Andrei – Mențiune specială.
La Olimpiada Națională de Biologie din lotul județului Arad au făcut parte 4 elevi de la „Moise Nicoară”: Lamoly Andreea (clasa a IX-a, prof. Durnea Anca), Țig Tudor (clasa a VII-a, prof. Durnea Anca), Radac Daria (clasa a X-a, prof. Mihailovici Raymona), Folcuț Iulia (clasa a XII-a, prof. Cărăbaș Marian). Rezultatele obținute sunt: Lamoly Andreea – mențiune MEN și premiu special; Folcuț Iulia – premiu special.
Aradul a fost reprezentat la Olimpiada Națională de Matematică de 9 elevi, dintre care șase de la Colegiul Național „Moise Nicoară”: Incicău Andreea (clasa a VI-a), Puf Alesio (clasa a VII-a), Dobondi David (clasa a IX-a), Bujor Cristian (clasa a X-a), Tudorescu Alexandra (clasa a XI-a) și Lazăr Vlad (clasa a XII-a). Elevii Colegiului Național „Moise Nicoară” s-au întors cu două medalii de bronz, obținute de Incicău Andreea și Lazăr Vlad.
La Olimpiada Națională de Fizică din cei 9 elevi care au reprezentat județul Arad, 8 elevi au fost de la „Moise Nicoară”: Bodrogean Andrei, Ciacli Ștefan (clasa a VI-a) și Lăutaș Luca (clasa a VII-a) – prof. Arsenov Simona, Stoiu Anca (clasa a VIII-a), Botorog Alexandru Victor și Bîja Alexandru (clasa a XI-a) – prof Arsenov Branco și Briță Cătălin și Gyarmathy Andrei (clasa a IX-a) – prof. Ștefan Alexandru. O mențiune de onoare a obținut Bodrogean Andrei și 2 medalii de bronz Gyarmathy Andrei și Stoiu Anca.
La olimpiada națională „Științele Pământului” lotul Aradului a fost format integral din elevi de la „Moise Nicoară”. Ambii participanți au obținut premii: Tudor Lille – cls a IX-a – Mențiune MEN, Iulia Folcuț – cls a XII-a – Mențiune Specială. Acești elevi au fost pregătiți de profesorii: Rotariu Dan, Bereteu Radu, Bereteu Alina, Major Csaba, Arsenov Simona, Durnea Anca și Cărăbaș Marian.
La etapa națională a Concursului MEN „Made for Europe”, eleva Anyia Circa Chirilă (prof. coordonatori: Șimonca-Oprița Diana și Circa-Chirilă Camelia) a obținut premiul II.
Citiți principiile noastre de moderare aici!