Au avertizat că nu vor trece cu vedere abaterile, au avertizat că nu vor avea îngăduință față de cei ce nu vor respecta prevederile în domeniul sănătății publice și a alimentației, iar consecințele s-au văzut. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a prezentat în cadrul Colegiului Prefectural rezultatele verificărilor efectuate pentru a reducere până la eliminare riscurile pentru sănătatea umană transmise prin alimente de origine animală și non animală.
„În cadrul acțiunilor de control pe raza județului Arad au fost mai multe echipe mixte constituite în acord cu următoarele instituții: Direcția Sanitar Veterinară, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Agricolă, Inspectoratul de Poliție și Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor. În ceea ce privesc acțiunile derulate de inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Arad, acestea au vizat un număr total de 211 unități, de la supermarketuri la piețe agroalimentare, centre de sacrificare, unități de procesare, până la unități de alimentație publică. Pentru nerespectarea condițiilor stabilite de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare au fost aplicate 18 sancțiuni în cuantum de 1.203.000 lei și 3 avertismente scrise”, a transmis dr. Viorel Agud, directorul D.S.V.S.A. Arad.
Dosare penale
Pe lângă aceste sancțiuni, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a organizat și executat acțiuni interinstituționale, aplicând nu mai puțin de 30 de sancțiuni cu o valoare de 152.500 lei și confiscând bunuri în valoare de 31.893. De asemenea, cei de la Investigarea Criminalității Economice au mai întocmit și 5 dosare penale, fiind constate un număr de 6 infracțiuni.
Direcția pentru Sănătate Publică Arad s-a implicat la rândul său în acțiunile de control. Au fost verificate mai multe supermarketuri, magazine alimentare, piețe, fast fooduri, aplicându-se un total de 5 amenzi cu o valoare de 8.800 lei în special pentru anumite deficiențe în ceea ce privește igiena sanitară.
26 de abateri la 34 de operatori
Controalele desfășurate în paralel cu cei de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Arad i-au găsit în afara prevederilor legale pe 26 dintre cei 34 de operatori economici controlați. „CJPC Arad a desfășurat o acțiune tematică de control privind conformitatea, modul de etichetare, prezentare și publicitate a alimentelor specifice Sărbătorilor Pascale. Astfel au fost verificați un număr de 34 de operatori economici dintre care la 26 au fost constatate abateri. Principalele abateri: elemente de identificare și caracterizare incomplete, produse cu data limită de consum depășită, neafișarea orarului de funcționare, produse cu modificări oganoleptice, practici comerciale incorecte, nerespectarea condițiilor de depozitare, neafișarea prețului sau a prețului pe unitatea de măsură, produse fără elemente de identificare și caracterizare redactate în limba română și neafișarea denumirii firmei. Au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale din care 20 de amenzi în valoare de 52.500 lei și 9 avertismente”, se arată în raportul întocmit de D.S.V.S.A. Arad.
În final, dr. Viorel Agud a ținut să puncteze că „prin efectuarea programului de controale constituit din echipele mixte considerăm că au fost reduse riscurile pentru sănătatea umană, transmise prin consumul de alimente de origine animală și nonanimală, nefiind înregistrate situații sau evenimente negative în perioada Sărbătorilor”.
Casetă: Cât s-a sacrificat?
În perioada Sărbătorilor Pascale la nivelul județului Arad au funcționat 6 unități de sacrificare a mieilor, din care 3 autorizate conform Ordonanței 57/2010 și 3 centre de sacrificare autorizate temporar. În total, s-au sacrificat un număr de 1.046 de capete.
Citiți principiile noastre de moderare aici!