ARAD. „Prin această interpelare vă solicit un punct de vedere cu privire la preluarea clădirii Teatrului Hirschl de către Ministerul Culturii și valorificarea ei în interesul culturii naționale și locale. Suma solicitată de proprietari (în jur de 200.000 de euro) o consider nesemnificativă în raport cu beneficiile pe care le poate aduce punerea în valoare a Teatrului Vechi. Așadar aștept cu interes punctul dumneavoastră de vedere și o strategie pentru salvarea unui simbol al culturii române și europene”.
Așa se încheie scrisoarea adresată de deputatul PNL de Arad, Sergiu Bîlcea, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, o scrisoare-întrebare care are ca obiect, potrivit descrierii, „valorificarea clădirii Teatrului Hirschl din Arad, primul teatru permanent din România”.
O rușine și o greșeală
Înainte de a-i cere ministrului să intervină în salvarea clădirii teatrului, Sergiu Bîlcea face o prezentare a situației actuale, punctând:
„În Arad stă încă în picioare un monument de mare valoare simbolică și arhitecturală, Teatrul Hirschl sau Teatrul Vechi, așa cum este cunoscut în Arad. Este o clădire monument istoric, considerată primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul României (1817). Teatrul Hirschl este așadar un reper pentru dezvoltarea teatrului în România și o clădire care merită pusă în valoare. Inspirată de teatrele vieneze ale epocii, construită din cărămidă, în stil neoclasic, cu interior decorat în stil baroc, clădirea a fost ulterior abandonată și se află în stare avansată de degradare. Consider că abandonarea unei astfel de clădiri reprezentative, cu însemnătate simbolică mare, într-o țară cu aspirații europene, este o rușine și o greșeală care încă mai poate fi reparată”.
Scurtă istorie tristă
Reamintim cititorilor că, anul trecut, actualii proprietari ai teatrului au dorit să vândă clădirea unei persoane/firme interesate. Fiind monument istoric, înainte de a vinde clădirea, proprietarii au trebuit să treacă prin etapele obligatorii ale legii: să propună cumpărarea imobilului Ministerului Culturii, în primă fază, iar mai apoi Consiliului Județean și ulterior Primăriei Arad. Evident, prima instituție a refuzat cumpărarea Teatrului Hirschl. Probabil, sute de astfel de propuneri ajung lunar pe masa ministerului, iar actele întocmite urmează parcursul tipic al birocrației românești, fără să fie analizat cu adevărat motivul refuzului. Probabil nimeni din minister nu a aflat că s-a refuzat cumpărarea probabil a celui mai vechi teatrul permanent de pe actualul teritoriu al României. Dacă pentru minister a fost un refuz orb, atât Consiliul Județean, cât și Primăria Arad au știut ce refuză, dar tot au refuzat. Din varii scuze, pe care nu le mai amintim acum.
În acest moment, mai multe ONG-uri adună donații de la arădeni, în speranța că vor putea cumpăra teatrul de la proprietari. Dacă proprietarii de acum un an au vândut clădirea firmei interesate la acea dată de cumpărare nu se știe nimic oficial. Dar se vorbește mult.
Trimite articolul
XGuvernul lui Werner este KAPUT adica nu mai are bani de nimic. Sun t amenintate pensiile speciale si ganditi-va ca in fiecare an alti si alti politicieni si judecatori au nevoie de pensia integra. Oricine va detine teatrul este obligat sa-i respecte arhitectura. Cel mai bine ar fi ca familia sa-l doneze statului fara pretentii. eventual o Diploma semnata de dl Balcea -aproape perfect!
suma este f mica dar tinand cont ca vanzatorii nu au investit bani in proprietatea asta care le-a picat din cer gratis merita cumparat .
Cum ajunge o donație făcută orașului,în mâinile unui privat ,de la care trebuie sa o cumpere de data asta orașul?
E ciudată treaba în sensul că se putea rezolva de mult s-au găsit în să zic că în ultimii trei ani nu s-a mai folosit dar a fost o ofertă de vânzare sau de închiriere pe gratis vă dați seama deci de vânzare sau de închiriere pe gratis deci ofertă mai bună ca asta nu există totuși Clădirea a fost luată în chirie deci gratis pe de niște oameni săraci care stau acolo în sensul ăsta se poate rezolva și cu acel spațiu teatru care este pur și simplu un spațiu deci nu pot să investești aproape nimic dacă nu să vină cu o idee de investiție exact cum este acolo deci terasa aia cu bară și câteva ateliere deci neapărat trebuie cel puțin cinci Și 56 ateliere acolo trebuie de ce băgate cum să zic sub scară sunt pe sub că este așa și este și Cena și este unde stau spectatorii da este făcută întreb pe acolo încă vreo două sub deci sub scaun unde stau cei care se uită la teatru este făcut așa un fel de amfiteatru deci acolo am făcut două ateliere deci ceva care să demonstreze că teatrul va rămâne ca și clădire și și ca și e un monument de arhitectură deci așa trebuie gândit nu știu ce nu se poate face și acuma cu aceeași oameni care au această clădire în ideea e că e un spațiu foarte mare înaltă acolo și se poate folosi exact ca la Teba sauSau mai bine spus dacă mergeți la SeaQueen deal unde clasele 18 da ce strada aia cu profii pe colț acolo sus da se face comandă la îmbrăcăminte de școală un magazin de atelier de pictură un Mac my nou magazin de printing ați văzut de copiat nu știu ce deci sunt lucruri care țin de ooo concept de școală nu știu de ce nu s-a făcut și până acum se poate dar trebuie mai mulți care investesc acolo și aicea e o problemă doar ca să se mențină statutul de nu teatru bineînțeles că nu teatru dar de lucru ateliere care să mențină construcția și dacă s-ar face să zicem așa un atelier de tâmplărie ar fi superMai locul acesta pe strada trebuie refăcut ha ha eu vreau sa fie atelier