Recenta Adunare Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţului Arad (ADIA) a demonstrat cum nu se poate mai bine cum ajung cetăţenii de rând să plătească biruri împovărătoare dacă aleşilor nu le pasă de ei. Pe scurt, a fost supus votului Adunării Generale (formată din toţi primarii din judeţ) caietul de sarcini pentru selectarea operatorilor care vor colecta deşeurile de la toate primăriile din judeţ. S-a ajuns în această fază la mai bine de şase ani de la demararea proiectului, la iniţiativa şi sub patronajul conducerii Consiliului Judeţean Arad de atunci. Or, în această perioadă, primarii nu puteau sta cu mâinile în sân, privind cum localităţile sunt înghiţite de gunoaie, în aşteptarea implementării proiectului, aşa că s-au descurcat care cum a putut. Iar situaţia de facto se potriveşte ca nuca în perete cu prevederile caietului de sarcini pus de către ADIA sub nasul primarilor. Drept urmare, primarul comunei Vladimirescu, Ioan Crişan, a demonstrat, punct cu punct, având ca bază realitatea din comuna pe care o conduce, că acele prevederi sunt de-a dreptul împovărătoare, atât pentru primării, cât şi- mai ales -pentru cetăţeni. De la 1,80 lei/persoană/lună, la ora actuală, s-ar ajunge la 7-8 lei, spune Crişan! Drept urmare, Ioan Crişan a propus un amendament la caietul de sarcini, care a fost votat în unanimitate de către toţi ceilalţi edili.
Mai scump decât impozitul
Primarul Ioan Crişan a ţinut să precizeze din capul locului că inclusiv primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost de acord cu observaţiile şi propunerile sale. „Nu vreau să acuz pe nimeni, dar nu puteam să fiu de acord cu proiectul de caiet de sarcini prezentat de către ADIA, pentru că unele dintre prevederi aduceau cetăţeanul în situaţia de a plăti, anual, pentru gunoi, mai mult decât impozitul pe casă, grădină şi curte. La ora actuală, taxa pe gunoi la Vladimirescu este 1,80 lei de persoană, pe lună, iar în textul prezentat nouă se porneşte de la 5 lei de persoană, pe lună. Aceasta, însă, nu este totul, pentru că alte prevederi ar creşte şi mai mult costul”, spune Ioan Crişan.
Contract cu primăria
„La Vladimirescu, operatorul care colectează deşeurile la adresă, la persoane sau firme, încheie contractele direct cu beneficiarul, nu cu Primăria şi, totodată, colectează şi banii. Primăria plăteşte doar pentru instituţiile publice, şcoli, cămine culturale, primărie şi pentru pieţe. Am spus foarte clar că nu pot accepta ca serviciul de colectare a deşeurilor să fie discriminat pozitiv faţă de toate celelalte servicii – apă-canal, electricitate gaze etc. – care încheie contractele direct cu beneficiarii şi îşi adună singuri banii. Dacă Primăria se angajează -cum prevedea caietul de sarcini iniţial – să colecteze banii, trebuie să angajeze minim 3-4 oameni, ceea ce ar duce costul per cetăţean la circa 7 lei. Mai mult, în text se stipulează că, dacă operatorul colectează mai mult gunoi decât este prevăzut în contract, primăria este obligată să plătească diferenţa. Fără să poată verifica în vreun fel dacă este aşa cum pretinde operatorul. S-ar mai lua încă un leu de la fiecare cetăţean, costul ajungând la 8 lei!”
Ţarcuri betonate
„Încă un lucru cu care nu am fost de acord: operatorii nu ar avea obligaţia să colecteze gunoiul direct de la beneficiar, ci de la capătul fiecărei străzi, unde primăriile ar fi obligate să construiască nişte ţarcuri, adică nişte rampe betonate împrejmuite cu plasă de sârmă. Ştiţi cât ar costa acestea în cazul comunei Vladimirescu? Nici mai mult nici mai puţin decât 30% din buget !
Având în vedere toate acestea, am decis să propun un amendament, care să oblige operatorii să încheie contractele direct cu beneficiarii, nu cu primăriile şi să-şi colecteze singuri banii. Un amendament care elimină, practic, toate celelalte…nu ştiu cum să le spun, mă feresc să folosesc cuvinte mai puţin ortodoxe”.
Sunt optimişti
„Mă bucur că m-a sprijinit inclusiv primarul Aradului, Gheorghe Falcă şi amendamentul a fost votat în unanimitate. Deja se aud unele rumori că, vezi, Doamne, este un proiect pe bani europeni, iar caietul de sarcini nu poate fi schimbat. Nu cred că este aşa, ştiu şi eu ce înseamnă un proiect pe fonduri europene, în niciun caz nu îţi dictează nimeni cu ce operator să derulezi contracte sau ce preţuri să practici. Aştept să văd ce vor spune cei de la Bucureşti, dar sunt optimist”, încheie Ioan Crişan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!