Doi ani şi opt luni. Atât a trecut de când preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, anunţa faptul că, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, finanţat de Guvern, judeţul nostru a primit fonduri pentru modernizarea clădirii de pe strada Vicenţiu Babeş şi transformarea ei în Secţie de Oncologie. Din iulie 2017 şi până în prezent, la aproape trei ani distanţă, autorităţile se tot împiedică în acte, documente şi hârtii, studii şi proiecte, timp în care sute, poate chiar mii de arădeni bolnavi de cancer s-au stins, aşteptând un spital în Arad în care să se poată trata. Asta chiar dacă în toamna lui 2018 a fost semnat inclusiv contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la noul spital. Acum, la doi ani şi opt luni distanţă de la momentul la care am primit banii, aflăm că proiectul tehnic a fost finalizat. Iar, în baza acestui proiect, în ultima şedinţă a CJA, care a avut loc vineri, 27 martie, s-a decis actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru această investiţie.
„Consiliul Județean Arad a aprobat modificarea indicatorilor tehnico-economici actualizați ai obiectivului de investiție Secţie de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, municipiul Arad, str. Vicenţiu Babeş, nr. 11-13. Modificarea indicatorilor tehnico-economici a fost necesară în urma actualizării, de către proiectant, a devizului general. Conform devizului, valoarea totală a investiției a scăzut de la 12.126.774,86 de lei cu TVA, la 12.063.861,01 lei cu TVA din care valoarea finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală este de 11.611.016,04 lei cu TVA de lei, iar restul de 452.844,97 lei cu TVA va fi asigurat din bani de la bugetul Județului Arad”, se arată într-un comunicat al instituţiei judeţene.
Cu timp
După cum am spus deja, în luna octombrie a anului 2018, şefii CJA anunţau faptul că a fost semnat contractul pentru Secţia de Oncologie. „Am semnat contractul pentru noua secţie de oncologie care se va construi pe strada Vicenţiu Babeş. Proiectul tehnic şi execuţia lucrării au o valoare de 9.339.000 de lei fără TVA şi vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Durata totală a acestui contract este de 31 de luni, adică aproximativ doi ani şi jumătate de la data semnării. Ofertantul câştigător este asocierea SC Eldiclau SRL – ca lider – şi SC Performa Arhitecţi şi Ingineri SRL”, anunţa atunci Iustin Cionca, preşedintele CJA.
Un calcul simplu arată că, din momentul semnării contractului şi până acum, au trecut 17 luni. Adică mai bine de jumătate din durata contractului. Pe perioada acestor 17 luni, firma câştigătoare a reuşit doar să întocmească proiectul tehnic şi să stabilească faptul că lucrarea va fi mai ieftină cu 400.000 de lei. Un alt calcul simplu arată faptul că aceeaşi firmă mai are la dispoziţie 14 luni să finalizeze lucrările de modernizare şi extindere a clădirii care va deveni secţie de oncologie. Numai că, după cum ne-au obişnuit de atâţia ani de zile, autorităţile au decis să prelungească, din pix, perioada contractului. Într-un comunicat de presă, CJA anunţă că firma are la dispoziţie 24 de luni pentru a finaliza lucrările. Aşadar, durata totală a contractului creşte de la 31 de luni la 41 de luni. Atenţie, nu vorbim despre construirea de la zero a unui spital nou, de 6 etaje, cum este Spitalul Judeţean. Vorbim doar despre lucrările de reabilitare şi extindere a unei cădiri deja existente. Trei ani şi jumătate pentru nişte reparaţii şi o extindere de aproximativ 1.000 de metri pătraţi. Timp în care bolnavii de cancer mor pe capete în judeţul nostru, aşteptând condiţii decente de tratament în Arad. Sau mor aşteptându-şi rândul la spitalele din Timişoara sau Cluj.
Cum va arăta noua secţie?
CJA a anunţat şi cum va arăta noua secţie de oncologie, când va fi finalizată. „Clădirea în care va funcționa Secția de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad are regim de înălțime D+P+E și va avea o capacitate de 53 de paturi, după cum urmează: 50 de paturi pentru spitalizare zi și noapte, 3 paturi pentru spitalizare de zi, 17 fotolii. După finalizarea lucrărilor, în acest imobil se vor asigura servicii medicale în regim de ambulatoriu, spitalizare continuă și spitalizare de zi”, se arată într-un comunicat de presă.
Trimite articolul
XLa ce ne puteam astepta de la ignoranti ca Cionca, Bslcea &Co?! Nicio problema, la alegeri ii puteti vota sau sanctiona. Daca ii votati ii meritati, dar sper, totusi ca, de dara aceasta, veti fi intelepti. Pana atunci, sanatate
-
Trebuie sa ma duc la Cluj sa ma operez,.cand aici in orasul meu ar trebui deschis acest spital.Nu va e rusine?ar trebui sa imi decontati apoi toate costurile drumul dus-intors si necazul familiei mele prin ce trec eu acum.Ce ziceti dragi aradeni,i mai votam pe incompetentii astia?ce pot sa le cer dupa ce ma intorc,cu ce acte medicale?
-
cionca, stoian demisia amatorilor, mai mullt incurcati in aceasta pandemie!!
aradul a devenit un focar. -
Subscriu si Eu la ceea ce spui !!!
Radioterapie nimic, nu? Nu trebuie la arad la radioterapie. Imagistica oncologică? Iarăși nimic, laborator de specialitate lipsa. Este pur și simplu doar o clădire cu niste paturi, competența și gradul îngrijirii va fi la fel. Mulțumim pentru absolut nimic. Tot ce se face in Arad se face prost și fără cap, bani dați aiurea, daca nici acum nu se deșteaptă populația și nu-i mai votează pe ăștia chiar suntem pierduți.
Jenant articol. Oare ziaristul are un interes? În primul rand, un spital de oncologie nu înseamnă că bolnavii de cancer ar fi vindecați. Ei sunt tratați și acum în secția spitalului Județean sau în alte orașe. Apoi proiectul tehnic pentru un spital și licitațiile durează foarte mult, asa cum ar trebui sa știe. Care e faza? Da bine sa arunci cu noroi sau e un interes?
-
Nu prietene, un spital presupune circuite și o clădire nouă, nu una veche renovata care oricum va fi depășită și tehnic si moral. Sunt in 2020 și Aradul la 400.000 de locuitori nu are un singur aparat de radioterapie, lucru de care nimeni nu zice nimic. Acest “spital” e un simplu truc electoral și nimic mai mult. Bani pierduți și alt lucru prost facut. Metoda PNL Arad
Este o mare afacere imobiliara la mijloc. De la mutarea pasapoartelor din imobilul cu pricina si intarzierea asta mentionata in articolul de fata. Au si spus in urma cu 4 ani cei de la USR ca este ceva suspect la mijloc dar presa nu vrea, din cine stie ce motive, sa caute mai multe pe acest subiect. Spuneti adevarul doamnelor si domnilor.
CONSILIUL JUDETEAN PRIN ONORATUL CANDIDAT LA PRIMARIE CARE LE STIE PE TOATE SI LE FACE PE TOATE, D-L BILCEA SI-A ARATAT DIN NOU INCOMPETENTA.