ARAD. După mai bine de trei decenii de la Revoluție cine și-ar mai fi imaginat că încă mai sunt arădeni care, în acte, dețin proprietăți pe străzi care nu mai figurează demult în nomenclatorul stradal municipal? O astfel de situație ne-a fost sesizat și de o arădeancă, doamna Mariana H. descoperind că actele ei pentru proprietate figurează tot pe Bulevardul Lenin, deși de zeci de ani strada a căpătat denumirea Bulevardul Gen. Vasile Milea.
Un serviciu contra cost
„Situația mea mi se pare neverosimilă. După Revoluție s-a stabilit ca numele străzii mele să fie schimbat din Bulevardul Lenin în Bulevard Gen. Vasile Milea. Nimeni nu s-a gândit că tot noi, cei care locuim aici vom fi puși să suportăm costurile pentru aceste schimbări. Pe scurt, am avut nevoie recent de un extras de Carte Funciară, CF-ul așa cum îi spunem, și am constatat că de fapt în acte figuram tot pe vechea denumire a străzii. De aici încep drumurile între instituții. De la Cadastru mi s-a spus că trebuie să merg la Primărie, să mi se dea o adeverință după care să revin la ei. Zis și făcut. Doar că obținerea adeverinței de la Primărie a însemnat câteva zile de așteptare, iar mai apoi surpriza a fost că la Cadastru am fost nevoită să plătesc o taxă de 75 de lei pentru că doresc schimbarea străzii imobilului. Mi se pare neverosimil ca această actualizare, de fapt, a străzii să fie făcută pe costul meu cu atât mai mult cu cât nu am solicitat eu ca numele străzii să fie schimbat, a fost o decizie a administrației”, a explicat situația doamna Mariana H.
Se caută o soluție
Ne-am adresat și Primăriei Municipiului Arad sperând să primim o lămurire privind străzile „uitate” de la Cadastru, străzi care în realitate nu mai au același nume de zeci de ani. Ei bine, administrația locală ne-a confirmat că există acea taxă de 75 de lei, fiind stabilită la nivel națională de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. „Primăria încearcă să găsească o soluție pentru ca acești oameni să fie scutiți de plata respectivei taxe. O variantă ar fi ca toți cei care locuiesc pe acea stradă să facă o solicitare de actualizare a denumirii la Primăria Arad, fiind disponibilă o astfel de cerere la camera 5. Noi putem centraliza acele solicitări și să le depunem la Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, dar actualizarea nu se va putea face pe stradă ci pentru fiecare proprietar în parte”, a explicat Ralu Cotrău, purtător de cuvânt în cadrul PMA.
În așteptarea digitalizării
Până când se va găsi totuși o soluție ca oamenii să nu fie puși la plată atunci când se schimbă denumirea străzii pe care locuiesc, până când bazele de date între instituții vor corelate și acea digitalizare de care se tot amintește va fi funcțională, rămâne un lucru cert: proprietarul e bun de plată. Câți arădeni mai sunt în această situație, e o altă necunoscută, dat fiind faptul că doar în momentul în care solicită un act cadastral află dacă au de făcut actualizări și dacă locuința lor nu mai figurează pe o stradă existentă.
Trimite articolul
XSa suporte cheltuielile cei care au schimbat numele strazilor.Simplu ca buna ziua.
-
Serviciul OCPI 251 este GRATUIT. Doar Certificatul de Nomenclatura stradala costa. Il iei cand expira actul de identitate si te duci la DPCLEP de care apartii ca sa iti elibereze CI pe adresa aia. Care e problema? Nu toti proprietarii de imobile au mostenitori, iar acolo unde nu sunt mostenitori, imobilul trece in proprietatea UAT-ului. Costul cu printarea si distribuirea CNS-urilor pe imobilele unde nu este proprietar decat Primaria, si pe care nu le ridica nimeni din cutiile postale ale imobilelor in cauza, cine le suprta?
Pai nu inteleg de ce nu se poate schimba numele strazii la toti proprietarii de acolo? sa ii schimbe ei la fiecare proprietar, de ce sa mai mearga proprietarul sa faca cerere?
-
S-a schimbat la toti, doar ca trebuie sa mergi sa iti iei Certificatul de Nomenclatura stradala de la Primarie si sa iti modifici in actul de identitate plus la OCPI (daca ai intabulat dreptul de proprietate), care se poate face la notar cand instrainezi imobilul. La mine s-a schimbat de vreo 2-3 ori denumirea strazii si a blocului si nu am facut atata scandal, iar bunica mea a stat cu adresa din buletin pana a murit si nu am avut niciun fel de problema.
-
Da’ la notar cine trebuie sa plătească!? Plătește primăria?
Te contrazici, ești pus pe drnumuri din cauza unor măsuri incoerente ale administrației locale. -
Întrebarea este de ce să se schimbe denumirea străzilor atât de des?
-
La fel s-a intamplat si in Vladimirescu, nu a deranjat masuratorile cadastrale pe cat a deranjat ca pe anumite strazi s-au modificat numerele la case.
Efectiv te-ai trezit in 2022 ca ai alt numar la casa.
Renumerotarea s-a efectuat din cauza ca unii au vandut gradinile cu front stradal unde noii proprietari au construit o casa.
Acum cei care s-au trezit cu aceasta modificare trebuie sa plateasca taxe pentru modificari si asupra masinilor in proprietate pe ale caror CIV este specificata adresa cu numarul, la fel si in talonul masinii, care-s alte taxe.
Pe nimeni de la Primaria Vladimirescu nu-i duce atat de mult mintea incat sa calculeze implicatiile acestei modificari sau este ignoranta totala.
-
Daca tu stai la numarul 1 si intre tine si numarul 2 s-au mai construit 5 case, ce numar dai la casele alea daca terenu nu a fost cumparat de la tine sau de la numarul 2? Bagi ca la loto?
-
1a,1b,1c,1d,1e. Și nu creezi alte probleme.
-
Cat costa un Certificat de Nomenclatura Stradala? Cat costa un drum la SPCLEP si OCPI sa iti schimbi denumirea strazii in acte? Serviciul de la OCPI intra pe codul 251 si este GRATUIT!