Proiectul Bisericii Catolice „Sfântul Anton de Padova” din Arad a fost realizat de arhitectul Milan Tabacovici, iar constructorul Frick József a început construcția sfântului lăcaș în anul 1902. Arădenii au răspuns cu bucurie chemării construirii edificiului în orașul lor. S-au implicat în număr mare, prin donații de bani, materiale sau muncă. Lucrările de amenajare a interiorului s-au prelungit însă până în 1911, când a fost sfințit edificiul ordinului minoriților.
Încă de la prima vedere, construcția ne atrage atenția prin dimensiune și prin împletirea armonioasă a stilurilor arhitecturale. Impunătoare, fațada principală a bisericii este dominată de două perechi de coloane impozante, care se termină cu capiteluri corintice. Un șir de trepte amenajate între soclurile coloanelor, duce spre portalul lăcașului de cult. Deasupra intrării principale este amplasată pe un postament o compoziție sculpturală reprezentând o Piéta, o copie a sculpturii lui Michelangelo. O inscripție în limba maghiară este amplasată deasupra sculpturii, un verset din Biblie: „AZ ÉN HÁZAM IMÁDSÁG HÁZA. Lukács 19,46” (Şi va fi casa Mea casă de rugăciune, Luca, 19:46.).
Clopotele
În trei nișe de deasupra statuii sunt amplasate alte trei statui reprezentând pe Mântuitorul Isus, Fecioara Maria și Maria Magdalena. Ceea ce ne atrage cel mai mult atenția este turnul în formă de cilindru, cu o înălțime de 56 metri. Clopotele turnate în atelierele Honig din Arad, acționate electric încă din anul 1926, cheamă credincioșii la rugăciune, meditație și pace sufletească.
Intrăm pe poarta principală a bisericii și ne oprim pentru a admira cupola ce domină înălțimea nartexului. În stânga intrării, statuia lui Isus Hristos binecuvântează fiecare suflet care pleacă cu smerenie capul. În dreapta intrării principale, o placă comemorativă ne duce cu gândul la martirii revoluției din 1848.
Altarele
Continuând în biserică, observăm tabloul din altar, care îl reprezinta pe Sf. Anton de Padova îngenuncheat în fața pruncului Isus. Pictura este creația pictorului arădean Vastagh György senior. În spaţiile dintre stâlpii navei sunt amplasate altare laterale. Două dintre cele aflate pe latura dreaptă au fost confecționate prin refolosirea unui altar realizat de Ferdinand Schissler, provenit din biserica demolată a minoriților. Una dinte picturile în ulei reprezintă moartea Sfântului Iosif, iar pe cealaltă figurează Sf. Francisc primind stigmatele. Al treilea altar secundar de pe aceeași latură este dedicat Sfintei Elizabeta. Primul altar de pe latura opusă a navei îl reprezintă pe regele Ştefan cel Sfânt al Ungariei. Tot pe latura dinspre curte a navei au fost amplasate un altar închinat Sfintei Cruci și Sf. Rita, respectiv alt altar dedicat Inimii lui Isus. De o parte şi de cealaltă a arcului ce marchează zona sacră a altarului principal, remarcăm alte două altare secundare, având structura mai modestă decât cele menţionate anterior. Acestea sunt închinate Sfintei Tereza, respectiv Fecioarei Maria.
Orga Bisericii
Orga Bisericii romano-catolice „Sfântul Anton de Padova” are o rezonanță deosebită, fiind cea mai mare orgă bisericească din Arad, compusă din 40 de registre și 1200 de tuburi fonice. Instrumentul a fost construit de meșterul Carl Leopold Wegenstein în anul 1905.
PAUL IONESCU
Trimite articolul
XFrumos!
Pacat insa de doctrina, care in 1517 a falimentat, incepand era Protestanta (de unde au derivat toate denominatiile pocaite cunoscute)
Pacat ca pana in ziua de azi, toate denominatiile au devenit compromise, false si nedemne de incredere
Pacat ca viitorul Crestinismului e sumbru, poate gasinduse pe alocuri si sporadic, dar in principiu devenind muzeu si mitologie
Daca nu ne orientam spre adevar si sinceritate, ne vom autodistruge
Cateva informatii precise despre instrumentul bisericii: orga are 2560 tuburi fonice ( nu 1200), a fost construita de Rieger Otto ( nu de
Wegenstein), in anul 1911 ( nu in 1905).