ARAD. Pe 20 iunie voluntarii de la Ambulanţa pentru Monumente au început lucrările la biserica de lemn din Troaş, comuna Săvârşin, o intervenţie care s-a dovedit mai mult decât necesară pentru punerea în siguranţă a lăcaşului de cult. După două săptămâni de muncă, pe 6 iulie, voluntarii au declarat proiectul o reuşită şi biserica a fost salvată.
Biserica de la Troaş a fost construită în a doua jumătate a secolului XVIII și figurează pe Lista Monumentelor Istorice. Aceasta este construită din lemn de stejar şi este amplasată în cadrul cimitirului din sat. „Înaintea intervenției, biserica era acoperită cu șindrilă de 60 cm, cu terminație dreaptă, dispusă la un pas de 40 cm. Șindrila era bătută cu suprapunere laterală, rezultând 2 straturi, o tehnică atipică zonei noastre. În cadrul intervenției de punere în siguranță a bisericii, am înlocuit șindrila veche cu una nouă, tot din rășinoase, de 40 cm, horjită, dispusă la un pas de 18 cm, suprapusă în 2 straturi pentru a opri infiltrațiile care puneau în pericol biserica. Spre finalul intervenției am înlocuit și învelitoarea foișorului de la intrarea în cimitir”, au transmis cei de la Ambulanța pentru Monumente. Echipa de la Troaș a fost coordonată de arh. Vaida Eugen, Onica Andrei, Slaveta Cristina, arh. Tămășan Maria și a avut implicarea meșterilor Bălin Mihai și Maria, Florin Moldovan, Mitru Bud și voluntarilor Averescu Ioana Natalia, Băraru Cristian, Beudean Ciprian Oliver, Cimpoeru Aida-Georgiana, Cuceu Giulia, Cuceu Mihai, Fancsali Andras, Lupulescu Ioana-Cristina, Gavril Claudiu, Haiduc Ioana-Alexandra, Pașcalău Maria-Florina, Regep Horațiu-Dan, Rotaru Aurelia Doruța Mihaela, Șarlea Diana, Țuțuian Alexandra, Vasile Alma, Vlad Mihaela.
„Le mulțumim tuturor celor care au sprijinit și s-au alăturat în punerea în siguranță a bisericii din Troaș. Primăria Comunei Săvârșin prin domnul primar Vodicean Ioan ne-a asigurat mesele zilnice în spațiul căminului cultural din Troaș și ni s-a alăturat pe șantier la bătut șindrilă”, au mai transmis voluntarii.
Ambulanța pentru Monumente este un proiect sprijinit de Alteța Sa Regală, Prințul de Wales prin The Prince’s Foundation și inițiat de Asociația Monumentum. Cei care doresc să se implice pot susține activitatea Ambulanței pentru Monumente Arad și prin donații în contul: Asociația Culturală Vernacular IBAN: RO33BTRLRONCRT0515937601, cod Swift: BTRLRO22, Banca Transilvania, Bulevardul Revoluției, NR. 76, Arad.
Trimite articolul
XPoate la anul reusesc sa ii dea iar foc
Sincere felicitari celor de la Ambulanta pentru monumente pentru efortul depus si tuturor celor implicati in acest proiect .
Si totusi ! am o intrebare , aceasta biserica de ce cult apartine ??? sa intelegem ca acest cult nu are bani ? …deci sefii cultului se plimba in limuzine de lux , statul toarna o multime de bani in conturile acestor puturosi , insa ei asteapta ca locasurile ce le apartin sa fie reconditionate, reabilitate de altii ? iti vine scarba cand vezi cata falsitate sunt in unii oameni