Zidită iniţial în secolul XIV, Biserica Ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Lipova a fost modificată în secolele XVI-XVII şi în anii 1930. Construită din piatră, în stil Baroc Vienez şi un turn în știl Baroc-Rococo sub formă de cădelniţă, biserica din Lipova a fost făurită de meşteşugari: pictura din secolul XVII este opera pictorului Nedelcu (1732), iconostasul a fost pictat de Ştefan Teneţchi şi sculptat de sculptorul bănăţean N. Busuioc (1930), cel care a realizat şi mobilierul bisericii.
Anul acesta, administraţia locală a reuşit să obţină o finanţare nerambursabilă de peste 19 milioane de lei prin Programul Operaţional 2014-2020, pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea bisericii, dar şi pentru construirea a două noi corpuri – un corp anexă şi un lumănărar. Proiectul de restaurare a Bisericii Ortodoxe din Lipova aduce pe şantier meşteşugari din mai multe zone ale ţării. Asta deoarece se vor folosi tehnicile originale, care s-au folosit şi în momentul în care a fost construită biserica, respectiv în momentul în care au fost realizate tâmplăriile, mobilierul, picturile, sau vitraliile.
Ciment injectat
Printre primele lucruri care s-au făcut pe şantierul bisericii s-a regăsit şi montarea a peste 250 de micropiloni de susţinere, sub pereţii clădirii. „Întregul proiect e momentan realozat undeva la 25-30%, pentru că s-au făcut lucruri care nu se văd, cum ar fi cei peste 250 de micropiloți de stabilizare a clădirii. S-au făcut niște foraje la șase metri adâncime, din 30 în 30 de centimetri, sub biserică, unde au fost introduși acești micropiloți care să susțină greutatea edificiului. În ceea ce priveşte pereţii, acolo unde există crăpături în pereți, în clădire, se folosește injecție cu ciment, o tehnologie minim invazivă. Nu se sparge nimic, ci se injectează ciment acolo unde este cazul”, spune Mircea Iosif Jichici, primarul orașului Lipova.
Pictură restaurată cu…mujdei
După această fază, s-a început lucrul la restaurarea picturii interioare, înnegrită de trecerea timpului. Echipa de pictori, venită din Drăgășani, județul Vâlcea, a început să curețe pictura din altarul bisericii, diferența între picturile din naos – necurățate – și cele din altar – curățate – fiind imensă. „Se folosesc doar tehnici tradiţionale, care s-au folosit şi atunci când a fost construită biserica. În cazul picturii, asta înseamnă că e doar curăţată şi doar în locurile în care lipseşte culoarea se face adaos. De menţionat că în locurile în care există foiţă de aur pe pictură, aceasta va fi lipită cu mujdei de usturoi, aşa cum au procedat şi cei care au făcut iniţial pictura. Momentan, lucrul la curăţarea frescelor este realizat aproape de 30%”, adaugă edilul.
Meșteșugari din țară
Şi pardoseala va fi restaurată, iar în zona pronaosului va fi modificată, în sensul că va fi realizat un contur al formei vechii biserici, prin introducerea unor dale din marmură, difreneţiate cromatic de restul pardoselii originale. Partea de lemn va fi refăcută şi ea – stranele, scaunele împărăteşti, amvonul, catapeteasma şi porţiunile de lemn de la cafas vor fi restaurate, în timp ce orologiu din turnul clopotniţă va fi şi el repus în funcţiune, utilizându-se tehnicile tradiţionale de epocă. Pentru restaurarea orologiului va veni la Lipova un expert în restaurat mecanică fină şi orologerie, din Suceava, în timp ce pentru refacerea acoperişului din tablă va veni o echipă de meşteşugari din judeţul Timiş.
„Nimic nu va fi înlocuit”
„Fierul de la gard va fi și el sablat și vopsit de meșteri, iar partea de cărămidă a fost restaurată complet. Tot ce există va fi restaurat, nimic nu va fi înlocuit, iar restaurarea se va face după tehnica originală, din perioada în care a fost construită biserica”, conchide primarul orașului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!