ARAD. După cum spunea Nicolae Iorga, istoria Ardealului este o istorie de sate şi de preoţi.
Câteva file de istorie
A vorbi despre trecutul unui sat creştin ortodox, înseamnă a vorbi mai întâi de Biserică. Date privind biserica din Moroda – altădată comună, acum parte din comuna Seleuş – găsim de la 1761. Construcţia actualei biserici începe în 1911 – din materialul fostului conac Ipsilanti, cumpărat odată cu Pusta, în 1906 – şi este dată în folosinţă în anul 1913, când a fost sfinţită cu participarea episcopului Ioan I. Pap.
De atunci sunt de reţinut câteva „file” din istoria centenară a bisericii: în 1960 s-a cumpărat clopotul mare; în 1963 s-a introdus curentul electric, s-au făcut reparaţii totale şi pictura – cu acest prilej biserica fiind sfinţită de episcopul Aradului şi viitorul patriarh Teoctist; în 1982 se fac reparaţii şi o pictură nouă, se pun iconostas nou, candelabre şi scaune – lucrările fiind binecuvântate de episcopul Visarion al Aradului; în 2010 biserica este pavată cu gresie, se montează geamuri termopan şi se finalizează instalaţia de încălzire centrală prin pardoseală; în 2012 sfântul lăcaş este împrejmuit cu un gard din fier forjat.
Praznic la 100 de ani
La ceas aniversar, biserica din Moroda este pregătită pentru sărbătoare. Consiliul şi comitetul parohial, împreună cu preotul paroh Tiberiu Iuliu Suciu invită, cu drag, toţi fiii satului să prăznuiască împreună împlinirea a 100 de ani de la zidirea bisericii.
Programul centenarului Bisericii se completează cu cel dedicat pentru „Fiii satului gi la Moroda” şi va începe, la biserică, sâmbătă 7 septembrie, cu Vecernia (ora 17) şi Acatistul Maicii Domnului (ora 18). Programul religios continuă, duminică dimineaţa, cu Utrenia ( de la ora 9) şi Sfânta Liturghie (de la ora 10).
După sfintele slujbe de la biserică, fiii satului sunt poftiţi să facă vizite la rude (între orele 13-15) care, cu siguranţă, îşi aşteaptă oaspeţii cu masa pusă.
Se vor aduna apoi la Căminul cultural unde, de la ora 15, va avea loc lansarea cărţii „Moroda şi Iermata în viaţa mea” de Ioan Terpea şi cuvântul invitaţilor la întâlnire. Participanţii vor urmări apoi un concert de fanfare şi un spectacol folcloric. Sărbătoarea se va încheia cu un bal tradiţional, care începe la ora 21.
„Fiii satului gi la Moroda”
După 33 de ani de la prima întâlnire cu fiii satului, centenarul Bisericii din Moroda face să se audă din nou chemarea pentru cei care s-au născut aici: „Pentru a împleti din nou toate amintirile, vino în data de 8 septembrie 2013 acasă, odată cu toţi cei plecaţi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!