ARAD. Unul din cele mai vagi anunțuri pentru ocuparea parohiilor vacante a fost publicat, la finele săptămânii trecute, pe site-ul Arhiepiscopiei Aradului. „Se publică concurs din 10 septembrie 2014 pentru ocuparea următoarelor parohii vacante: Parohia Micalaca Veche II, Protopopiatul Arad, Parohia Sântana I, Protopopiatul Arad, Parohia Sebiș II, Protopopiatul Sebiș și Parohia Păulis, Protopopiatul Lipova. Cei interesați se vor adresa Centrului Eparhial și Protopopiatelor” se arată în anunțul oficial. Nicio dată de concurs, nici condiții de participare, nici un regulament oficial, nici o metodologie canonică sau mai puțin canonică pe care candidații trebuie să o respecte, nici o documentație pe care preoții să o consulte pentru examen. Totul se discută la Centrul Eparhial și al Protopopiatelor. În schimb pentru examenul de Capacitate Preoţească în Arhiepiscopia Aradului, un fel de titularizare în sistemul bisericesc, lucrurile sunt mult mai limpezi: data examenului, 6 octombrie, orele 9.00, metodologia, acte necesare totul este publicat și pus la dispoziția celor care doresc să obțină dreptul de a putea aspira la funcția de preot. E greu de anticipat câți dintre ei vor și primi vreo parohie în urma concursurilor ulterioare.
Niciun concurs
La fel a fost făcut anunțul și cu ocazia primelor opt parohii vacantate după pensionarea preoților. Au fost ocupate toate, dar fără nici un concurs. În mod paradoxal, nici măcar la orașe ( Arad, Curtici, Chișineu Criș sau Pâncota ) unde examenul era obligatoriu nu a fost organizat nici un concurs pentru că… nu a fost concurență. Pentru fiecare parohie s-a prezentat un singur candidat (susțineau mai marii preoților) și ca atare, nu a mai fost obligat să dea și concurs. Pentru parohiile de comune sau sate, concursul e pe bază de dosar dar nici aici criteriile nu sunt foarte limpezi.
Teoretic, după ce într-un fel sau altul se ocupă și aceste patru parohii, ar trebui să mai fie scoase la concurs încă câteva. Conform declarațiilor reprezentanților Arhiepiscopiei, pentru anul acesta erau așteptați să se pensioneze vreo 20 de preoți.
Nu e pe listă
Nu apare însă pe listă Biserica Micălaca Nouă, acolo unde situația tensionată continuă să bulverseze viața comunității. Chiar dacă sunt deja trei preoți, locul eliberat prin pensionarea preotului Marcu, nu a fost ocupat. Postul său era vacantat la începutul anului, dar deocamdată nu a fost realizat vreun concurs, nici măcar de ochii lumii. E greu chiar și pentru cei cu chemare să accepte să păstorească o parohie scindată și, în plus, nu ar avea nici casa parohială pentru că preotul Marcu refuză să o elibereze. Deocamdată nimeni nu a reușit să aducă liniștea la Micălaca Nouă iar cele două tabere, cea a preotului Marcu și cea a preotului Bara, mediate de către preotul Neagoe Marian, nu au găsit calea păcii. Încă e ridicată securea războiului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!