ARAD. Triplu eveniment, în week-end-ul ce a trecut, pentru Biserica cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Parohiei Ortodoxe Sârbe Arad-Centru. Cea mai veche biserică ortodoxă din municipiul Arad a sărbătorit sâmbătă, în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Iosif cel nou de la Partoș (după calendarul vechi), 320 de ani de existență. Credincioşii ortodocşi sârbi au marcat, de asemenea, împlinirea a 300 de ani de la trecerea la cele veșnice a ctitorului bisericii, Jovan Popović Tekelija, și a 180 de ani de la moartea strănepotului său – marele iubitor de neam și binefăcător, Sava Tekelija.
Invitaţi de seamă
Ziua a debutat cu slujba de binecuvântare a lucrărilor de înfrumusețare exterioară executate la lăcașul de cult, după care, în biserica parohiei s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului, ca invitat, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Lukijan, episcop ortodox sârb al Ungariei și administrator de Timișoara, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi. Alături de ÎPS Timotei, din partea Centrului eparhial Arad, au slujit și Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, și Arhid. Emanuel-Ioan Proniuc, secretar eparhial. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc tăierea colacului, potrivit tradiției sârbești.
La sfânta slujbă a participat și consulul general al Republicii Serbia din Timișoara, precum și oficialități centrale și locale.
Părintele paroh Ognean Plavsici, protopop ortodox sârb de Arad, a înmânat câteva diplome de mulțumire celor ce l-au ajutat la înfrumusețarea bisericii, după care le-a mulțumit tuturor preoților și credincioșilor prezenți la sărbătoarea parohiei.
CASETA
Cea mai veche
Biserica Ortodoxă Sârbă cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, este cel mai vechi edificiu din Municipiul Arad, și totodată cea mai veche biserică, fiind ridicată între 1698-1702 de către Jovan Popović Tekelija (Iovan Popovici Techelia), pentru familiile grănicerilor sârbi (conform documentelor 300 pedestraşi şi 200 călăreţi) stabiliţi aici împreună cu familiile lor. Între 1790-1822, clădirea este mărită de către strănepotul ctitorului Sava Tekelija (1761-1842) și primește actuala înfățișare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!