Zi de mare sărbătoare la Tămand, duminică, 26 iunie. Schitul Tămand, cu hramurile „Veșmântul Maicii Domnului” („Așezarea Veșmântului Maicii Domnului în biserica din Vlaherne”), „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei” și „Duminica Sfinților Români”, a îmbrăcat haină de sărbătoare și podoaba sfințeniei. Biserica Schitului, construită din lemn, în stil maramureșean, a fost târnosită de doi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Chiriarhul locului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un numeros sobor de Preoți și Diaconi, din care a făcut parte și Părintele Adrian Zaha, Protopopul de Ineu. Totodată, Schitul și-a sărbătorit și cel de-al doilea hram, închinat Sfinților Români.
La acest eveniment, alături de Maica Stareță Serafima Ciorbă, de Soborul Maicilor și de credincioșii care participă săptămânal la rugăciunile înălțate în acest locaș de nevoință monahală arădean, au luat parte și oficialități din Arad.
Biserica din lemn, târnosită acum, a fost ridicată în anul 2003 de către Arhiepiscopia Aradului, în cadrul programului eparhial de acordare de asistență sociale în spitale, aici funcționând și un spital de bătrâni, iar după ce acesta și-a încheiat activitatea, din anul 2009, a fost înființat în acest loc Schitul Tămand, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și sub purtarea de grijă a Arhiepiscopiei Aradului. Și iată că acum a venit vreme de bucurie pentru Maicile Schitului, ca să-și vadă sfințită biserica.
Îndată după sfințire, în pridvorul bisericii nou-sfințite, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, de către cei doi Ierarhi, răspunsurile liturgice fiind date de Corul Mixt „Nașterea Domnului” din Parohia Micălaca Veche II, din Arad condus de profesorul Ovidiu Căpitan și de Grupul Psaltic al Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, condus de Cosmin Mihaly.
Maica Stareță a mulțumit, la rândul său, tuturor pentru participarea la acest eveniment înălțător din viața Schitului, iar cei doi Ierarhi au primit câte o icoană cu Mântuitorul, executată de același pictor care a făcut și icoanele din biserică.
Trimite articolul
XCare e diferenta intre un preot fericit si unul preafericit, stie cineva?