Biserica de lemn din Vidra, comuna Vârfurile, este denumită de cei de la Vernacular „una dintre nestematele arhitecturii de lemn din județul Arad”, fiind considerată una dintre cele mai vechi și reprezentative bisericuțe de lemn din Arad. „Nefericitul eveniment – ce se repetă cu frecvență aproape anuală în diferite părți ale țării – ne obligă, astfel, să adăugăm unui șir lung de astfel de dispariții, încă un caz, încă un monument pierdut. Un foc scăpat de sub control a fost suficient pentru ca incendiul produs să ne aducă încă odată în atenție fragilitatea acestei categorii de monumente cu totul aparte: cele care pot dura veacuri și se pot mistui în decurs de câteva clipe”, scriu cei de la Vernacular pe pagina de Facebook a asociației.
În toamna anului trecut, lăcașul de cult din Vidra a făcut parte dintr-un proiect de inventariere a bisericilor de lemn din județul Arad, cofinanțat de AFCN (https://biserici-inlemnite.ro). În cadrul proiectului, bisericuța a fost documentată și evaluată, în urma acestui proces fiind strânse informații importante, deosebit de utile în cazul în care comunitatea și-ar dori să refacă biserica dispărută. „Cu toate acestea, doar o nouă investigație amănunțită ne va putea spune dacă acesta ar putea fi, sau nu, un deziderat pentru viitor”, adaugă cei de la Vernacular.
Lăsând la o parte șocul unui astfel de eveniment, contextul apărut ar trebui să conștientizeze și mai mult instituțiile, proprietarii și iubitorii de patrimoniu asupra importanței prevenirii unor astfel de catastrofe și a continuării demersului de documentare a acestor biserici de lemn. „Cele mai bine de 1.400 de astfel de lăcașuri care încă se mai păstrează în România așteaptă o soartă mai bună, iar documentarea lor, ce trebuie continuată și intensificată, împreună cu monitorizarea eficientă și constantă, urmată de punerea în siguranță a celor mai periclitate dintre acestea, constituie cele mai potrivite acțiuni pentru a evita și alte pierderi ireversibile”, precizează Asociația Vernacular.
Ca o ironie a sorții, anul acesta, biserica din Vidra urma să fie pusă în siguranță prin proiectul „Ambulanța pentru Monumente”. Acum, Asociația Vernacular, alături de Asociația Biserici Înlemnite – care prin specialiștii săi gestionează restaurarea bisericii de lemn de la Povârgina (Timiș), distrusă tot de un incendiu – își doresc să sprijine punerea în siguranță a – acum ruinei – bisericii din Vidra. „Un prim pas în această direcție va fi o deplasare la fața locului, pentru a evalua situația și a identifica direcțiile posibile de acțiune. Vom urmări în continuare evoluția anchetelor desfășurate de autorități”, își încheie cei de la Vernacular mesajul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!